Muffiny jajeczne z warzywami i ziołami (idealne na wynos)

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Muffiny jajeczne
1000 662 Barbara Dąbrowska-Górska

Muffiny jajeczne to bardzo ciekawy i szybki pomysł na danie na wynos. Nowe zastosowanie dla formy do muffinek :).

Ten przepis na muffiny z jajek to idealna propozycja na posiłek pełen białka do pracy i szkoły. Wygodna forma i różnorodność sprawiają, że mini omlety się nie nudzą. Poniższy przepis potraktuj jak bazę, wymieniaj warzywa, dodatki, przyprawy, zioła. Eksperymentuj!

Muffiny jajeczne z warzywami i ziołami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • ½ pokrojonej w kostkę papryki czerwonej,
  • 2 łyżki tartego żółtego sera,
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej w małe paseczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek,
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki.
Muffiny jajeczne z warzywami

Jak zrobić muffiny jajeczne z warzywami i ziołami?

  1. Do miski wrzuć paprykę, ser, szynkę i posiekaną natkę pietruszki/szczypiorek.
  2. Jajka roztrzep z solą, pieprzem i papryką mieloną.
  3. Oliwą posmaruj foremki do muffinów.
  4. Jajka wymieszaj ze składnikami stałymi.
  5. Masą jajeczną napełnij foremki do ¾ wysokości,.
  6. Mini omlety piecz 15 minut w 180 stopniach.

Zobacz inne przepisy dietetyka:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.