Muffiny jajeczne to bardzo ciekawy i szybki pomysł na danie na wynos. Nowe zastosowanie dla formy do muffinek :).
Ten przepis na muffiny z jajek to idealna propozycja na posiłek pełen białka do pracy i szkoły. Wygodna forma i różnorodność sprawiają, że mini omlety się nie nudzą. Poniższy przepis potraktuj jak bazę, wymieniaj warzywa, dodatki, przyprawy, zioła. Eksperymentuj!
Muffiny jajeczne z warzywami i ziołami
Składniki:
- 4 jajka,
- ½ pokrojonej w kostkę papryki czerwonej,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- 2 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej w małe paseczki,
- sól,
- pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek,
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek,
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki.
Jak zrobić muffiny jajeczne z warzywami i ziołami?
- Do miski wrzuć paprykę, ser, szynkę i posiekaną natkę pietruszki/szczypiorek.
- Jajka roztrzep z solą, pieprzem i papryką mieloną.
- Oliwą posmaruj foremki do muffinów.
- Jajka wymieszaj ze składnikami stałymi.
- Masą jajeczną napełnij foremki do ¾ wysokości,.
- Mini omlety piecz 15 minut w 180 stopniach.
Zobacz inne przepisy dietetyka:
Zostaw komentarz