Jak to się stało, że zapomnieliśmy o kaszy jaglanej! Przecież można ją podawać na milion różnych sposobów, nie tylko, jako dodatek do mięsa czy w formie jaglanki. Kasza jaglana z warzywami i innymi dodatkami to szybka propozycja na obiad. Zebrałam dla Ciebie moje ulubione przepisy na kaszę jaglaną z warzywami, także w nietypowych formach. Gotowa/gotowy, by spróbować? Chodź, ugotujmy coś!
Na skróty:
- Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej?
- Kasza jaglana a dieta odchudzająca
- Kasza jaglana z warzywami — przepisy wegetariańskie
- Kasza jaglana — przepisy na obiad
Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej?
Kasza jaglana to ciut zapomniany składnik diety, a szkoda, bo jest niezwykle uniwersalna. Jej istotną cechą jest to, że nie zawiera glutenu, w związku z tym może być składnikiem diety bezglutenowej np. w przypadku celiakii czy innych schorzeń wymagających eliminacji tego składnika. Kasza jaglana wbrew obiegowej opinii nie ma cudownych właściwości oczyszczających, a w diecie jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Indeks glikemiczny kaszy jaglanej wynosi 70 (tu sprawdzisz indeks glikemiczny innych produktów: https://glycemicindex.com/), a zatem należy ona do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Osoby, które szczególnie powinny zwracać na ten wskaźnik uwagę, czyli diabetycy lub pacjenci z insulinoopornością mogą ją spożywać. Należy jednak pamiętać o tym, by odpowiednio zmodyfikować (obniżyć) indeks glikemiczny, np. poprzez dodatek źródła białka i/lub tłuszczu.
Przeczytaj także: Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – czym się różnią? Który brać pod uwagę?
Kasza jaglana a dieta odchudzająca
Kasza jaglana może z powodzeniem stanowić składnik diety odchudzającej, nawet mimo stosunkowo wysokiego indeksu glikemicznego. Jeśli dołożysz do niej chude mięso/rybę/nabiał czy warzywa strączkowe, a także uzupełnisz danie zdrowymi tłuszczami np. oliwą z oliwek czy orzechami włoskimi to uzyskasz pełnowartościowy posiłek. Nie zapominaj o dodatku warzyw, co wpłynie korzystnie na zwiększenie sytości poposiłkowej. Przejdźmy zatem do rzeczy. Sprawdź przepisy na pyszne dania z kaszą jaglaną i warzywami.
Potrzebujesz diety dobranej do Twoich potrzeb? Zamów dietę online!
Kasza jaglana z warzywami — przepisy wegetariańskie
Kasza jaglana z warzywami świetnie łączy się z roślinnymi źródłami białka. Wypróbuj moje przepisy na kaszą jaglaną w wersji wege.
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta
Składniki:
- 50 g suchej kaszy jaglanej,
- 2 pomidory suszone odsączone z oleju,
- 2 plastry (60 g) sera typu feta,
- 8 czarnych oliwek,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w cienkie paski. To samo zrób z oliwkami.
- Ser pokrój w kostkę.
- Kaszę odsącz, wystudź. Dodaj do niej pokrojone warzywa oraz ser.
- Całość skrop oliwą i posyp orzechami
- Gotowe!
Wartość odżywcza:
- 530 kcal,
- 15,5 g białka,
- 45,8 g węglowodanów,
- 32,2 g tłuszczu.
Zobacz dział Przepisy i zainspiruj się dietetycznymi daniami od dietetyka!
Kasza jaglana z czerwoną fasolą i warzywami
Składniki:
- 50 g suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 opakowania mieszanki mrożonych warzyw na patelnię,
- ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, dowolne zioła.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj mieszankę warzyw i podsmaż do miękkości przez około 7-10 minut.
- Fasolę odsącz z zalewy. Warto ją przepłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru soli.
- Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę oraz fasolę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
Wartość odżywcza:
- 438 kcal,
- 16,5 g białka,
- 13,3 g tłuszczu,
- 59,9 g węglowodanów.
Przeczytaj także: 10 super szybkich i zdrowych pomysłów na lunchbox – do pracy i do szkoły
Kasza jaglana — przepisy na obiad
Obiadowe dania z kaszy jaglanej? Bardzo proszę. Nie mam tu na myśli kaszy jako dodatku do kawałka mięsa. Oczywiście w tej roli kasza jaglana także świetnie się sprawdzi, jednak polecam wypróbowanie jej w nieco innej postaci.
Kotleciki jaglane z serem i koperkiem
Składniki:
- 40 g suchej kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- 2 pomidory suszone odsączone z oleju,
- 1 mały plaster sera żółtego,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj według zaleceń producenta.
- Po ugotowaniu odcedź ją z nadmiaru wody oraz przestudź.
- Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Do kaszy dodaj jajko, pomidory, płatki, koperek oraz ser. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Z podanej ilości składników wychodzą 4 średniej wielkości kotleciki.
Wartość odżywcza (1 sztuka):
- 120 kcal,
- 4,7 g białka,
- 6,8 g tłuszczu,
- 10,6 g węglowodanów.
Placuszki jaglane z cukinią
Składniki:
- 70 g suchej kaszy jaglanej,
- ½ małej cukinii (około 150 g),
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (około 30 g — można zastąpić np. mąką owsianą).
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj według przepisu z opakowania.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
- Kaszę odcedź z nadmiaru wody, odstaw by nieco przestygła.
- Do ostudzonej kaszy dodaj jajko, natkę pietruszki, cukinię, mąkę, dopraw do smaku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
Z podanej ilości składników wychodzi około 10 placków.
Przeczytaj także: Dietetyczne śniadanie: 17 niskokalorycznych przepisów
Wartość odżywcza (1 sztuka):
- 53 kcal,
- 1,9 g białka,
- 1,7 g tłuszczu,
- 7,2 g węglowodanów.
Gotujesz razem ze mną? Pomóż mi dalej tworzyć wartościowe wpisy, postaw mi kawę.
Zdjęcie okładkowe: Shutterstock
Zostaw komentarz