Szybki i prosty obiad z alternatywną wersją pesto z pistacji. Grillowany kurczak z fasolką szparagową i pistacjowym pesto poleca się na niedzielę 🙂
Codzienny grillowany kurczak – prosty i pyszny!
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 450-500 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona, jeśli nie ma świeżej – 1 op.)
- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- odrobina suszonej szałwii
- sól
- pieprz
Spróbuj też: Sałatka z pomarańczą, kurczakiem i granatem
Pistacjowe pesto (według przepisy Nigelli z Nigellissimy):
- 4 łyżki pistacji
- 4 łyżki startego parmezanu
- solidna garść liści bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oprósz solą i pieprzem.
- Przygotuj marynatę z tymianku, oliwy, soku z cytryny i szałwii. Marynuj mięso 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Zamarynowaną pierś z kurczaka grilluj po około 7 minut na stronę na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Składnik na pesto zmiksuj ręcznym blenderem.
- Fasolkę wymieszaj z pesto, podawaj z piersią z kurczaka pociętą na grube paski i pomidorkami koktajlowymi.
Zostaw komentarz