Za szparagi dałabym się pokroić, ale wolę kroić je same. Przed wami kaszotto gryczane ze szparagami, fetą, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Kasza gryczana ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z delikatnymi szparagami. Słona feta dopełnia całości, a suszone pomidory podkręcają intensywność. To danie jest przepyszne!
Przepis na kaszę gryczaną ze szparagami (na 2 porcje):
Składniki:
- 1 torebka kaszy gryczanej (100 g),
- 1 duży pomidor,
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 4 łyżki fety w kostce,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić kaszę gryczaną ze szparagami?
- Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce (lub odłam), pokrój na małe kawałki.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pomidory suszone pokrój w paseczki.
- Fetę odsącz z płynu.
- Główki szparagów odłóż na bok, resztę warzyw wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty, na koniec dorzuć główki i trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Odsączyć szparagi.
- W dużej misce wymieszaj kaszę, pomidora, pomidory suszone, orzeszki piniowe i szparagi. Przypraw solą i pieprzem.
Smacznego! Nie pożałujecie, że spróbowaliście tego dania!
Dowiedz się więcej o szparagach, wykorzystaj inne przepisy:
klaudia43
Doskonale to wygląda nie moge się doczekać aż spróbuje