Ten przepis inspirowany jest kuchnią meksykańską. Tortille zapieczone w sosie pomidorowym nabierają delikatności i smaku. Spróbuj tych pysznych enchilad (tortilli) z kurczakiem i sosem pomidorowym!
Przepis na enchiladę z indykiem i sosem pomidorowym
Składniki (na 6 porcji):
- 500 g dobrej jakości mielonego mięsa z piersi kurczaka (kupuję pierś i mielę sama)
- 1 średnia cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 6 dużych kukurydzianych tortilli
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 małe op. jgortu greckiego
- 4 łyżki startego żółtego sera np. Gouda, najlepiej jednak Cheddar
- 1 świeży pomidor
- natka pietruszki
Jak zrobić enchiladę z indykiem i sosem pomidorowym?
- Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj kminek, chili i oregano. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Wrzuć mięso z kurczaka, podsmaż na złoto. Pod koniec smażenia wlej 200 ml passaty i odparowuj, aż zawartość patelni zgęstnieje.
- Na koniec wrzuć odsączoną czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać jednorodną masę.
- Pozostałą część passaty wymieszaj dokładnie na zimno z ¾ małego opakowania jogurtu greckiego.
- Resztę jogurtu odłóż do podania.
- W tortillę zawiń nadzienie z i układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
- Zalej mieszanką passaty ze jogurtem i posyp startym żółtym serem.
- Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- Podawaj z odrobiną pozostałego jogurtu greckiego, pokrojonym w kostkę świeżym pomidorem i natką pietruszki.
Smacznego!
Może spróbujesz także przygotować to:
Zostaw komentarz