Żurawina w nowej odsłonie. Dziś zapraszam na pyszny włoski obiad, prosty, że hej, szybki, że och…Moja wersja czerwonego pesto zamiast orzeszków piniowych uwzględnia migdały, a zamiast oliwy z oliwek aromatyczny, nierafinowany olej rzepakowy. Życzę smakowitości! Przed wami makaron z migdałowym pesto i żurawiną.
Ten pyszny makaron z pesto migdałowym z żurawiną pozytywnie Cię zaskoczy!
Składniki:
Czerwone pesto z migdałami i żurawiną – pesto na około 6 porcji
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- solidna garść migdałów
- 1/2 pęczka listków bazylii, kilka listków odłóż do dekoracji
- garść suszonej żurawiny
- 3 średnie pomidory bez skórki lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka wody z gotowania makaronu
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
Spróbuj też: Cytrynowy makaron z tuńczykiem i rukolą
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odrobinę wody z gotowania odłożyć. Woda ta zawiera w sobie skrobię z gotowania makaronu, jej łyżka, czy dwie świetnie poprawiają konsystencję pesto, sprawiając, że jest bardziej aksamitne.
- Czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na wysokich obrotach. Na koniec wlewamy wodę z makaronu i jeszcze chwilę miksujemy.
- Gorący makaron mieszamy dokładnie z pesto i ozdabiamy bazylią. Done!
Zostaw komentarz