Moja Mama robi świetne, wigilijne, tradycyjne potrawy. Z tego powodu ja przygotowuję zawsze coś innego, coś czego nasi goście jeszcze nigdy nie próbowali. W te święta uraczyłam ich komosą ryżową z suszonymi grzybami, cukinią, ciecierzycą i pomidorami.
Komosa ryżowa świąteczna
Składniki:
- 1 średnia czerwona cebula
- 200 g komosy ryżowej
- 150 g suszonych grzybów
- 1 cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 garści orzeszków piniowych
- 4 garści pomidorków koktajlowych
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g sera grana padano
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 2-3 godziny.Po tym czasie odsącz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki, nie wylewaj wody z moczenia.
- Czerwoną cebulę drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- W między czasie pokrój cukinię na pół-plasterki.
- Do cebuli wrzuć grzyby i po chwili cukinię, trzymaj na małym ogniu jeszcze dwie minuty.
- Zawartość patelni wymieszaj z suchą komosą ryżową,a następnie całość zalej bulionem i pozostałą z moczenia wodą z aromatem grzybów.
- Gotuj całość na wolnym ogniu aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn (około 15 minut).
- W trakcie gotowanie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe.
- Kiedy komosa będzie gotowa dodaj odsączoną z płynu ciecierzycę oraz orzeszki piniowe.
- Przypraw rozmarynem i świeżym pieprzem.
- Na koniec do potrawy wsyp starty drobno ser grana padano i wymieszaj, aby smaki się połączyły.
- Podawaj z pokrojonymi w połówki pomidorkami koktajlowymi.
Zostaw komentarz