Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem i dodatkiem garam masala to idealny sposób na rozgrzewający posiłek jesienią. Zobacz przepis!
Zupa kalafiorowa z egzotycznym akcentem
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki garam masala
- czarny sezam do posypania
Koktajle odchudzające – 5 prostych przepisów
Przygotowanie:
- Marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Całość podsmażać chwilę, warzywa posypać curry.
- Warzywa przełożyć do lekko wrzącego bulionu – gotować około 20 minut do miękkości.
- Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypane prażonym czarnym sezamem (może być zwykły).
Zostaw komentarz