Pieczona dynia z rozmarynem – prosta i smaczna [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Pieczona dynia z rozmarynem
1024 720 Barbara Dąbrowska-Górska

Jesień mi nie przeszkadza! Pierwsza dynia – pierwszy znak tej pomarańczowej pory roku. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej dyni, koniecznie spróbujcie – to nowa jakość, zupełnie inny smak.

Pieczona dynia – zobacz najlepszy przepis!

Składniki:

  • 1 mała dynia (moja miała około 2,5 kg)
  • słodka papryka
  • czosnek w proszku
  • sól gruboziarnista
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sos balsamiczny (ja użyłam tego o smaku cytrynowym)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

Zobacz pyszne: Pieczone warzywa z solą gruboziarnistą

Jak zrobić pieczoną dynię?

  1. Dynię przeciąć na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki.
  2. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami – czosnkiem i papryką.
  3. Do miski wrzucić dynię i dokładnie obtoczyć w oliwie z przyprawami.
  4. Wyłożyć dynię na blachę z papierem do pieczenia. Dynię posypać solą gruboziarnistą i świeżym rozmarynem, skropić sosem balsamicznym.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, aż do miękkości i zarumienienia.
Niewielka dynia na stole

Zdjęcie: Nikhita Singhal/Unsplash

Lubisz dynię? Zobacz także:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.