20 prostych, szybkich trików na zdrowe dania wigilijne! Wykorzystaj wszystkie!
Dietetyczne święta? Nie! Zdrowe dania wigilijne!
Bardzo cenię tradycję, a tak się składa, że kolacja wigilijna to tradycyjny i całkiem zdrowy posiłek. Nie chcę, byście zamieniali go w „odchudzoną wersję”. Są takie momenty w roku, gdzie słowo „dietetyczne” ląduje na półce „na później”. Co innego, gdy myślę zdrowe dania wigilijne, o to, to tak! Zobacz, jak proste zmiany sprawiają, że cała kolacja nie tylko cieszy kubki smakowe, ale także całe Twoje ciało.
Jak schudnąć szybko (bo impreza, bo wesele…)?
- Nie panieruj karpia, smaż filety bez panierki.
- Nie obsmażaj ryby do ryby po grecku. Filety możesz upiec, a w trakcie pieczenia wykonywać inne czynności.
- Nie dosładzaj kompotu z suszu. Dla fanów słodkości możesz na stole postawić miód.
- Nie zabielaj zupy grzybowej śmietaną. W małej misce ustaw na stole gęsty jogurt grecki lub jogurt islandzki typu skyr.
- Do ciast zamiast cukru dodawaj puree z suszonej śliwki kalifornijskiej. Suszone śliwki kalifornijskie nie są dosładzane, ale z natury są słodkie i mają rewelacyjną, lekko słodką konsystencję.
- Ciasto na pierogi przygotuj ze zmieszanych pół na pół zwykłej mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej.
- W tym roku zamiast śledzia w oleju, czy śmietanie przygotuj śledzia w salsie pomidorowej z dodatkiem świeżych ziół.
- Do makowca dodaj jak najwięcej maku. Zamień rodzynki na orzechy laskowe lub włoskie.
- Między posiłkami podjadaj świeże owoce i mieszanki orzechów.
- Do kompotu kupuj suszone owoce oddzielnie. Wybieraj te,które nie są dosładzane i nie były siarkowane.
- Barszcz z uszkami niech pozostanie zupą, a nie bazą do uszek:). Dodawaj do niego tylko kilka sztuk uszek, optymalnie 3-4.
- Do sałatki jarzynowej zamiast majonezu dodawaj majonez zmieszany z jogurtem naturalnym w stosunku 1:1.
- Nie zasmażaj kapusty do kapusty z grochem. Duś ją delikatnie, będzie znacznie łatwiej strawna. Nie zagęszczaj kapusty mąką.
- Zamiast kapusty z grochem możesz też przygotować lżejszą kapustę duszoną z suszonymi grzybami.
- Nie dosładzaj kutii, a jeśli uznasz, że odrobina słodyczy jest potrzebna użyj ksylitolu (nie więcej niż 5 łyżeczek!), którego kaloryczność jest 40% niższa niż tradycyjnego cukru.
- Zadbaj o to, by na stole poza sałatką jarzynową były także minimum trzy, różne surówki.
- W tym roku przygotuj odmienioną wersję korzennego piernika z…marchewką.
- Zamiast wątpliwej jakości czekoladek zaproponuj deser z fondue z czekolady gorzkiej i świeżych owoców cytrusowych.
- Nie podsmażaj pierogów, podawaj je z wody. Unikaj okraszania pierogów podsmażaną cebulą.
- Dbaj, by płyny były bezkaloryczne. Zamiast kolorowych napoi i soków postaw na stole wodę z plasterkami grejpfruta i rozmarynem, a do obiadu zaproponuj korzenną herbatę z pomarańczą, cynamonem i goździkami.
Zostaw komentarz