Na te dwa składniki warto zwrócić szczególną uwagę na diecie wegańskiej!
Zobacz najlepsze, wegańskie źródła wapnia i żelaza!
Zanim zapiszesz infografikę przeczytaj co warto zrobić, by poprawić wchłanianie wapnia i żelaza na diecie wegańskiej.
Co poprawia wchłanianie wapnia na diecie wegańskiej?
- Dbaj o kwaśne środowisko w żołądku. Unikaj długotrwałego stosowania leków zobojętniających tzw. IPP (inhibitor pompy protonowej) stosowanych często przy zgadze.
- W okresie wrzesień-kwiecień suplementuj witaminę D. Dorośli powinni suplementować od 1000 do 2000 j.m witaminy D, chyba, że stwierdzono jej niedobór. W takiej sytuacji dawkę ustal z lekarzem prowadzącym.
Co poprawia wchłanianie żelaza na diecie wegańskiej?
- Łącz w jednym posiłku źródło żelaza i witaminy C (czerwona papryka, natka pietruszki, aronia, truskawki, owoce cytrusowe). Witaminy C zazwyczaj nie brakuje w diecie wegańskiej, ze względu na zwiększony udział warzyw i owoców.
- Ogranicz spożycie czarnej herbaty i kawy w trakcie posiłku. Napoje te są źródłem fitynianów hamujących wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
- Fityniany obecne są także w nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych zbożach. Częściowo neutralizuje je kiełkowanie, namaczania i rozdrabnianie (np. namaczanie ciecierzycy czy płatków owsianych przed spożyciem).
- Dbaj o prawidłowa mikrobiotę jelitową. Spożywaj fermentowane produkty roślinne, a w razie potrzeby przyjmuj odpowiednią probiotykoterapię (np. po antybiotykoterapii).
Pobierz i zapisz infografikę: wegańskie źródła wapnia i żelaza: TOP 5 w pliku PDF.
Pobierz też inne infografiki dietetyka:
Zostaw komentarz