Czasem kanapka to najprostsze wyjście na lunch do pracy. Zadbajcie jednak, aby kanapki nie były banalne, jak te z wędliną i żółtym serem. Przed wami błyskawiczna, ciekawa pasta z bobu z orzechami włoskimi, z dodatkiem mięty i limonki, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.
Pasta z bobu – moja ulubiona
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego bobu
- 3 pełne garście orzechów włoskich
- mały pęczek listków mięty
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sprawdź pyszne: Placki z cukinii z parmezanem i pestkami dyni
Do podania:
- chleb razowy ze słonecznikiem
- parmezan
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, odstaw do ostygnięcia.
- Do malaksera wrzuć orzechy, miętę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek.
- Dodaj sól i pieprz oraz obrany z łupinek bób.
- Całość zmiksuj na pół-gładką masę, powinny być wyczuwalne małe grudki orzechów.
- Podawaj na razowym chlebie z parmezanem.
Zostaw komentarz