Ach co za pieprznik…pieprznik jadalny,czyli kurki. Pierwsze pojawiają się w lipcu, nacieszymy się nimi aż do września/października. Czy warto je jeść?
Jak kupować kurki?
Kurki to niewielkie grzyby o beżowym, lekko żółtym lub zupełnie pomarańczowym kolorze. Brzegi ich kapelusza są wywinięte lub lekko pofalowane. Wybieraj jędrne, równo wybarwione grzyby bez obić i brunatnych miejsc, które świadczą o rozpoczęciu procesów gnilnych. Łatwo pomylić je z trującym grzybem o nazwie Lisówka pomarańczowa, dlatego najlepiej kupować je od doświadczonego sprzedawcy, z hodowli. Nie ryzykuj zbierania ich samodzielnie!
Jak przechowywać kurki?
Świeże kurki możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Grzyby te nie lubią długiego moczenia, należy szybko opłukać je pod zimną wodą, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Pieprznik jadalny nadaje się do mrożenia, jednak przed zamrożeniem należy je obgotować przez około 5-6 minut w nieosolonej wodzie i dokładnie odsączyć na sitku. Jeśli tego nie zrobisz po rozmrożeniu będą niesmaczne i bardzo gorzkie.
Zobacz także – czy warto jeść bób?
Jak przyrządzić kurki?
Wraz z długim czasem przygotowania kurki tracą swój smak i aromat. Nigdy nie sól kurek w trakcie duszenia, staną się twarde i gorzkie. Solić możesz dopiero tuż przed jedzeniem, na talerzu. Jak przygotowywać kurki? Sposobów jest milion ze śmietaną i koperkiem, jako dodatek do makaronów, jajecznicy, tarty na kruchym cieście, sosów do więc, albo same smażone z cebulką na maśle.
Spróbuj makaronu z kurkami, szpinakiem i kindziukiem!
Zdjęcie: Unsplash
Wartość odżywcza kurek
Kurki mają dość niską wartość odżywczą. W składzie zawierają dużo wody, śladowe ilości witamin D, E, z grupy B oraz beta-karotenu. Grzyby te są niskokaloryczne – w 100 g (2 garści) dostarcza tylko 32 kalorie. Ponieważ są dość ciężkostrawne nie nadają się dla osób starszych, dzieci i tych z was, którzy cierpią na dolegliwości układu pokarmowego. Zaletą kurek jest dość wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit.
Błonnik pokarmowy – niedoceniany składnik. Dlaczego jest taki ważny?
Kurki świeże w 100 g:
- Energia (kaloryczność): 32 kcal
- Białko: 1,49 g
- Tłuszcz: 0,53 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,06 g
- Węglowodany: 6,89 g
- Cukry: 1,16 g
- Błonnik: 3,8 g
Przeczytaj także o innych produktach sezonowych:
-
Pomidory – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
-
Arbuz- jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
-
Truskawki – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Moje porady są pomocne? Postaw mi kawę, bym mogła dzielić się wskazówkami.
Zostaw komentarz