Połączenie szybkiej kuchni z niezwykle silnymi aromatami grzybów i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Polska klasyka – kopytka z sosem w wersji lekko włoskiej. Moja, wolna interpretacja z użyciem mąki pełnoziarnistej.
Jak zrobić kopytka z sosem?
Zobacz, jak krok po kroku wykonać kopytka z mąki pełnoziarnistej, a potem przygotuj sos grzybowy z dodatkiem suszonych pomidorów.
Kopytka z mąki pełnoziarnistej
Nie bój się ziemniaków! Ziemniaki wcale nie są kaloryczne, gdy nie zalejesz ich tłuszczem lub śmietaną. Uwielbiam ziemniaki w formie kopytek, bo świetnie łączą się z różnymi smakami.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 jajko (najlepiej z hodowli ekologicznej)
- 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej – ¾ szklanki
- 2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- sól morska – 1 łyżeczka
- pieprz świeżo-mielony – ½ łyżeczki
- łyżeczka suszonej szałwii
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i ugotuj, zmiel je w maszynce.
- Wymieszaj z mąką, jajkiem i parmezanem, przypraw.
- Wyrób ciasto, posypując je w razie potrzeby mąką.
- Uformuj wałeczki, tnij je skośnie na małe kopytka.
- Kopytka gotuj we wrzącej wodzie 3-5 minut, do wypłynięcia.
Sos grzybowy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 8 suszonych pomidorków pokrojonych w paseczki
- solidna garść suszonych grzybów
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka płynu z moczenia grzybów
- sól
- pieprz
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- odrobina masła klarowanego
Zobacz także: Tortilla z kurczakiem/indykiem, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut (jeśli będziecie pamiętać możecie namoczyć grzyby na noc, ale 10 minut we wrzątku też wystarczy).
- Cebulę posiekaj.
- Po 10 minutach wyjmij grzyby, pokrój na małe kawałki, podsmaż na rozgrzanym maśle razem z cebulką.
- Dodaj płyn z moczenia grzybów i gotuj około 10 minut aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje.
- Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj mąkę w celu zagęszczenia.
- Na koniec dorzuć suszone pomidory.
- Sosem polej kopytka (można też na chwilę wrzucić kopytka do sosu, jeszcze na patelni).
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także innych przepisów dietetyka:
Zostaw komentarz