Jesz kabanosy? Ryzyko raka jelita grubego rośnie o 16%! O ryzyku względnym (bez emocji)

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Ryzyko względne
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Z pewnością każdemu z Was zdarzyło się przeczytać szokujący nagłówek: „Lampka wina dziennie zwiększa ryzyko raka wątroby o 30%!”. Wow, to dużo, czy to oznacza, że spośród 100 osób, które codziennie piją lampkę wina aż 30 zachoruje na nowotwór wątroby? Otóż nie! Czym jest ryzyko względne?

Na skróty:

Krytyczne myślenie

Żyjemy w świecie fake newsów, sensacji i baniek informacyjnych. Każdy w internecie jest specjalistą, a stara dobra weryfikacja danych odeszła do lamusa. Liczą się kliki i pozycja w googlu. Cokolwiek wyświetla się w pierwszej 10 wyników wyszukiwania po jakimś czasie stanie się „prawdą”. Smutne to czasy, w którym prawda to dobre pozycjonowanie.

Ja jednak będę Was zachęcać do samodzielnego myślenia, do weryfikowania informacji, a przede wszystkim do zrozumienia. Współczesne media to nie tylko prawda, to przede wszystkim emocja i obietnica.

  • Emocja – najczęściej strach – nie jedz tego, bo będziesz taki.
  • Obietnica – wystarczy, że zrobisz to, a wszystko się zmieni.

Do poparcia takiej tezy wystarczy czasem jedno badanie na 15 osobach, rzadko kto sięga bowiem do źródła, zadaje pytania, kwestionuje.

Aktywność fizyczna – 20 korzyści dla zdrowia

Co to jest ryzyko względne?

Ryzyko względne (wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia zdarzenia pod wpływem jakiegoś czynnika) bardzo często w interpretacji mylone jest z ryzykiem bezwzględnym, absolutnym (całkowite prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia w populacji). Po ludzku?

Jedzenie 50 g przetworzonego czerwonego mięsa (kiełbasa, wędliny, kabanosy) zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego o około 16%. Takie zdanie zobaczysz w prasie i przestraszysz się, prawda? No właśnie – to jest ryzyko względne! Ryzyko bezwzględne (absolutne) rozwoju raka jelita grubego w populacji wynosi około 4%. Średnio 40 osób z 1000 zachoruje.

Jeśli jesz codziennie 50 g przetworzonego mięsa to wartość ryzyka absolutnego rośnie o 16%, czyli z 4% do 4,6%. Oznacza to, że zachoruje 46 osób z 1000 o 6 osób więcej.

Ryzyko względne dieta
Zdjęcie: Loic Leray/Unsplash

Czy warto brać pod uwagę ryzyko względne?

6 osób – to dużo czy mało? To zależy, czy znajdziesz się w tej 6! Nie zmienia to faktu, że to Twoja decyzja – jeść bekon, salami i kabanosy czy nie.

Pamiętaj jednak, że na wzrost ryzyka bezwzględnego zazwyczaj wpływa kilka czynników, nie tylko bekon i wzrost ten się sumuje. W przypadku raka jelita grubego czynnikiem ryzyka jest także wiek, dieta uboga w błonnik, zaparcia, obciążenia rodzinne czy palenie papierosów. Im więcej czynników ryzyka wyeliminujesz tym mniejsze ryzyko zachorowania.

Zdjęcie okładkowe: Siora Photography/Unsplash

Zobacz, kim jestem. Przeczytaj opinie o mnie na portalu znanylekarz.pl.

Stawiasz na fakty? Przeczytaj także:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.