Polacy jadają 2-3 krotnie za dużo soli! Zbyt wysokie spożycie soli to zaś prosta droga do nadciśnienia i chorób układu krwionośnego. Dlatego dziś pokażę ci czym zastąpić sól! Przyprawianie bez soli nie jest trudne, a dania przygotowane w ten sposób mają (wbrew pozorom) mnóstwo smaku
Dlaczego trzeba ograniczać sól?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia nie powinno się spożywać więcej niż 5 g soli dziennie (płaska łyżeczka). Tymczasem w Polsce więcej spożywa się wyłącznie z produktami przetworzonymi nie uwzględniając soli dodawanej do dań. Sól jest wszędzie, w ilościach ogromnych. Kubki smakowe przyzwyczajają się do wysokiego dodatku soli i zmniejszają swoją wrażliwość. Co to oznacza? Tak, dobrze myślisz! To oznacza, że im więcej soli tym mniej czujesz słoność produktu czy dania.
Na to co i w jakiej ilości producent dodaje do swojego produktu nie masz wpływu. Bierzesz za to pełną odpowiedzialność za swoje działania. Gotuj samodzielnie, w domu! To najlepsza metoda kontroli spożycia soli.
Z czym związane jest nadmierne spożycie soli? No cóż, nie powieje optymizmem. Nadmiar soli prowadzi do:
- nadciśnienia
- udarów mózgu
- nowotworu żołądka
- nowotworu przełyku
- osteoporozy (sól sprzyja utracie wapnia z moczem)
Poza tym sól nasila zatrzymywanie wody i sprawia, że cellulit jest bardziej widoczny!
Boisz się, że bez soli dania nie będą smaczne? Kubki smakowe ulegają nieustannej odnowie. Po 2 tygodniach od ograniczenia soli będziesz mieć nowe, prosto od producenta, kubki smakowe z większą wrażliwością. Nawet soląc mniej będziesz czuć podobną intensywność smaku.
Opracowałam 8 trików pozwalających ograniczyć stosowanie soli!
Czym zastąpić sól? Wypróbuj 8 trików!
1. Świeże zioła
Hoduj zioła na parapecie. Dodawaj je tuż przed podaniem dania. W ten sposób zachowają aromat i właściwości antyoksydacyjne.
2. Mieszanki suszonych ziół
Nie kupuj gotowych mieszanek przypraw. Często zawierają w składzie sól lub glutaminian sodu. Mieszaj suszone zioła samodzielnie, tworząc własne kompozycje.
3. Ocet balsamiczny
Kilka kropli gęstego, słodko-kwaśnego octu balsamicznego doskonale podkreśla smak posiłków.
4. Nierafinowana oliwa z oliwek/nierafinowany olej rzepakowy
Nierafinowana oliwa i polski olej rzepakowy mają niezwykle wyraźny aromat.
5. Smakowe oliwy z oliwek
Smakowe oliwy z oliwek można zrobić samemu w domu dodając ulubione świeże zioła, pieprz, czy papryczkę chili.
6. Sok z cytryny/pomarańczy/limonki
Sok z cytrusów zakwasza dania i daje odczucia podobne do smaku soli.
7. Posiekane chili
Badania wykazały, że wystarczy, by dania były ostrzejsze, a zmniejsza się potrzeba dosalania.
8. Sól potasowa
Zastąp sól zwykłą (chlorek sodu) solą potasową, która zamiast sodu ma w składzie potas (chlorek potasu). Potas wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Zostaw komentarz