Piękna, słoneczna jesień to moja ulubiona pora roku. Stragan wypełniony kształtnymi, okrągłymi dynia to jasny sygnał, że lato się skończyło! Popularność dyni z roku na rok jest coraz większa, przybywa nowych odmian, które aż proszę o spróbowanie. Dynia to warzywo (choć biologicznie owoc) o niezwykle szerokim zastosowaniu – można z niej wyczarować ciasto, ale także ostre curry. Jak kupować i przechowywać dynię? Co ugotować z dyni? Ile ma kalorii i jaką ma wartość odżywczą? Zobacz!
Dynia – kompendium wiedzy
Dynia daje wiele możliwości! Miąższ dyni, w zależności od dania i zastosowanych przypraw jest bazą wielu, różnorodnych dań. Wykorzystać można także kwiaty dyni, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Prażone pestki dyni to wartościowa przekąska.
Jak kupować dynię?
Sezon na dynię zaczyna się w sierpniu, ale szczyt przypada od połowy września do połowy listopada. Dynię można kupić w Polsce do pierwszych przymrozków. Czym kierować się kupując dynię?
- Sprawdź, czy dynia jest twarda! To najważniejsza wskazówka. Jeśli dynia jest miękka w dotyku to oznacza, że zaatakowała ją pleśń.
- Dynia powinna być równomiernie wybarwiona. Odmiany różnią się kolorem. Dynia może być pomarańczowa, zielona, biała, a nawet lekko niebieskawa. Niewielkie grudki i plamki są normalne. Intensywny kolor dyni świadczy o jej dojrzałości. Wraz z czasem w dyni rośnie ilość beta-karotenu – najcenniejszego składnika tego warzywa.
- Dynię najlepiej kupuj w całości. Jednak, jeśli kupujesz dynię przekrojoną, do bieżącego gotowania warto ją powąchać. Powinna mieć świeży, lekko słodki zapach, nie za mdły, ani nie „stęchły”.
- Najpopularniejsze odmiany dyni jak dynia zwyczajna czy Hokkaido dostaniesz w warzywniaku lub lepiej zaopatrzonym supermarkecie. Po inne odmiany warto wybrać się na farmę dyni. Kupisz tam dynię piżmową, makaronową, zieloną Muscat czy białą Nelson. Dla dzieci atrakcją będzie wybieranie śmiesznych, powyginanych dyni ozdobnych. Moja Hanka zawsze wraca z niezłymi łupami do swojego pokoju. My co roku jeździmy na farmę dyni w Dawidach koło Warszawy (przy przejeździe kolejowym)
Jak przechowywać dynię?
Dynię w całości można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Warunek: chłodne (10-15 stopni Celsjusza) i suche miejsce np. piwnica, balkon (pod warunkiem, że dynia nie moknie). Miąższ dyni można mrozić w kawałkach lub w postaci puree.
Świeżą dynię przechowuj w lodówce, góra 3-4 dni. Jeśli poczujesz charakterystyczny zapach fermentacji to znaczy, że już jest za późno 🙂
Jak wykorzystać dynię?
Dynia ma tak wszechstronne zastosowanie. Nie sposób wymienić tu choćby ułamka dań, które można z niej ugotować. Puree z dyni, dynia pieczona, zupa krem z dyni, curry z dyni, ciasto dyniowe, kopytka dyniowe, risotto/makaron z dynią itd.
Jak przygotować dynię do gotowania?
- Połóż dynię na dużej desce do krojenia i ostrym nożem przekrój ją na pół.
- Za pomocą łyżki usuń nasiona z wnętrza.
- Pokrój dynię na plastry.
- Nożem o gładkim ostrzu odkrój skórkę.
- Dynia gotowa do dalszego gotowania!
Wartość odżywcza dyni
Dynia jest smaczne, wszechstronna, ale nie jest mistrzem wartości odżywczej. Najważniejszym składnikiem dyni jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Barwnik ten wykazuje aktywność przeciwutleniacza, a w organizmie człowieka ulega przemianie do aktywnej witaminy A.
Miąższ dyni to także źródło potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz błonnika pokarmowego.
Dynia w 100 g:
- Energia (kaloryczność): 33 kcal
- Białko: 1,3 g
- Tłuszcz: 0,3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
- Węglowodany: 4,9 g
- Błonnik: 2,9 g
- Indeks glikemiczny 75 – WYSOKI
- Ładunek glikemiczny 3 – NISKI
Zdjęcie: Brittney Dowell, Unsplash
Zdjęcie: Alexandre Croussette, Unsplash
Przeczytaj także:
Zostaw komentarz