Przygotowałam dla was przepisy na pyszne dietetyczne kolacje.
Dietetyczna kolacja – szybkie przepisy na białkowe i węglowodanowe kolacje
Nie bójcie się kolacji! Pomijanie tego posiłku, by „zaoszczędzić” kalorie to częsty błąd moich pacjentów. Skutek jest takie, że często nie wytrzymujecie i późną porą sięgacie po przypadkowe produkty z lodówki, bo dopadł was silny głód.
Kiedy jeść kolację?
Najlepiej maksymalnie na 2-3 godziny przed snem.
Co jeść na dietetyczną kolację?
W posiłku nie może zabraknąć białka, które daje wam sytość i nie wywołuje silnych skoków stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu insulina nie będzie blokować spalania tkanki tłuszczowej w nocy. Jest jednak jeden warunek. Nie możecie już nic więcej podjadać. W dni, w które nie ćwiczycie ostatni posiłek może bazować na źródle białka (ryby, jajka, produkty mleczne, warzywa strączkowe) i dużej porcji warzyw. W dni treningowe warto dołożyć także źródło węglowodanów złożonych (kasza, ryż brązowy, chleb razowy), które ułatwi regenerację potreningową.
Znajdziecie tu 5 propozycji na zbilansowane dania:
- 3 dania o charakterze białkowym – dla odchudzających się, na dni bez treningu,
- 2 dania o charakterze białkowo-węglowodanowym – dla wszystkich i dla osób na diecie odchudzającej w dni treningowe
Kiedy jeść kolację? Najlepiej maksymalnie na 2-3 godziny przed snem.
Zobacz inne przepisy opracowane przez dietetyka!
Kolacja na szybko (białkowa)
Warzywna micha z jajkiem na twardo (na 1 porcję)
Składniki:
- 1 jajko
- garść liści szpinaku
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 rzodkiewka
- 1/3 awokado
- 1/3 cukinii
- 1/2 średniej marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
- 1/2 łyżeczki nasion sezamu
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Nastaw wodę i ugotuj jajko na twardo.
- Marchew i cukinię umyj i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach).
- Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki, a rzodkiewkę w plasterki.
- Awokado obierz i pokrój w łódeczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż marchewkę z cukinią.
- Warzywa przypraw solą, pieprzem i oregano.
- Pod koniec smażenia dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie.
- W misce ułóż warzywa z patelni.
- Na nie połóż jajko na twardo przekrojone na pół
- Obok ułóż pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę.
- Całość posyp słonecznikiem i sezamem.
Kolacja wegańska (białkowa)
Tofucznica z papryką i tymiankiem (na 1 porcję)
Składniki:
- tofu wędzone 1/2 kostki
- 1/3 czerwonej papryki
- listki świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Oberwij listki tymianku.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż paprykę przez 1-2 minuty.
- Dodaj pokruszone tofu wędzone. Smaż 2-3 minuty.
- Dolej wodę i poczekaj aż odparuje płyn.
- Dopraw tofucznicę płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Podawaj posypane siemieniem lnianym.
Kolacja w formie sałatki (białkowa)
Sałatka z brokułami, rukolą i soczewicą (na 1 porcję)
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej zielonej/czarnej soczewicy (można zastąpić soczewicą z puszki)
- garść liści rukoli
- 100 g ugotowanego brokuła
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek kiszony/małosolny
- sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek/oleju lnianego
- łyżeczka orzechów włoskich
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, ogórka w kostkę.
- Brokuł podziel na mniejsze części.
- Połącz w salaterce wszystkie warzywa, dopraw solą, pieprzem, posyp orzechami, skrop oliwą/olejem.
- Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Zdjęcie: Amirhossein Aslani/Unsplash
Kolacja z rybą (białkowo-węglowodanowa)
Wędzony pstrąg z salsą na pieczywie żytnim (na 1 porcję)
Składniki:
- 40 g wędzonego pstrąga
- 1 duży pomidor
- 1/3 czerwonej cebuli
- posiekana natka pietruszki
- odrobina oliwy z oliwek
- sól, pieprz oregano
- 2 kromki razowego, żytniego chleba na zakwasie
Przygotowanie:
- Wędzonego pstrąga porwij na małe kawałeczki.
- Pomidora pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
- W małej salaterce wymieszaj pstrąga, pomidory, cebulę i natkę pietruszki.
- Całość dopraw oliwą, solą, pieprzem i oregano.
- Tak przygotowaną pastę nakładaj na kromki razowego, żytniego chleba na zakwasie.
Zobacz, co mówią o mnie podopieczni
Kolacja idealna po treningu (białkowo-węglowodanowa)
Orientalny twaróg z kaszą gryczaną i nasionami (na 1 porcję)
Składniki:
- 100 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/3 zielonego ogórka (wężowego lub 1 ogórek gruntowy)
- 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
- posiekana kolendra
- sól, pieprz, przyprawa curry
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj kaszę, twaróg i ogórka.
- Przypraw solą, pieprzem i curry.
- Dodaj pestki słonecznika i siemię lniane.
- Całość posyp posiekaną kolendrą.
Zobacz także inne wpisy z dietetycznymi posiłkami:
- Dietetyczne obiady – 5 smacznych propozycji [PRZEPISY]
- Dietetyczne śniadania – 5 szybkich przepisów
- Koktajle odchudzające – 5 prostych smoothie
Zdjęcie okładkowe: Brooke Lark on Unsplash
Chcesz więcej dietetycznych przepisów? Postaw mi wirtualną kawę, by mogła dalej tworzyć i testować przepisy dla Ciebie!
Zostaw komentarz