Czasem kanapka to najprostsze wyjście na lunch do pracy. Zadbajcie jednak, aby kanapki nie były banalne, jak te z wędliną i żółtym serem. Przed wami błyskawiczna, ciekawa pasta z bobu z orzechami włoskimi, z dodatkiem mięty i limonki, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.
Pasta z bobu – moja ulubiona
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego bobu
 - 3 pełne garście orzechów włoskich
 - mały pęczek listków mięty
 - sok z 1 limonki
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 ząbek czosnku
 - sól
 - pieprz
 
Sprawdź pyszne: Placki z cukinii z parmezanem i pestkami dyni
Do podania:
- chleb razowy ze słonecznikiem
 - parmezan
 
Przygotowanie:
- Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, odstaw do ostygnięcia.
 - Do malaksera wrzuć orzechy, miętę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek.
 - Dodaj sól i pieprz oraz obrany z łupinek bób.
 - Całość zmiksuj na pół-gładką masę, powinny być wyczuwalne małe grudki orzechów.
 - Podawaj na razowym chlebie z parmezanem.
 


			
						
						
						
Zostaw komentarz