Tortilla z kurczakiem/indykiem to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na odpoczynek od kanapek. Spróbujcie tej jogurtowej, łagodnej w smaku wersji lunchowej. Przygotujecie ją w 15 minut!
Ta wersja tortilli z kurczakiem/ indykiem(niektórzy mówią na to także wrap) to typowo jesienno/zimowa wersja. Jednak w zależności od dostępności produktów sezonowych możecie śmiało zmieniać warzywa na inne np. dodawać świeżego ogórka, rzodkiewkę, szparagi itd.
Przepis na tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pszenne/kukurydziane placki tortilla (najlepiej w wersji pełnoziarnistej)
- 200 g mięsa z piersi indyka, może być też kurczak (200 g to przeważnie 1 połówka piersi z kurczaka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny/limonki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki wędzonej
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 duży pomidor
- 2 małe ogórki kiszone
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe op. jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
Jak zrobić tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym?
- Przygotowuj marynatę z oliwy z oliwek i soku z cytryny/limonki.
- Pierś z indyka/kurczaka oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką, marynuj przez 2-3 godziny lub przez całą noc.
- Mięso z piersi indyka/kurczaka ułóż na patelni grillowej i grilluj na złoto, po 5-6 minut na każdą stronę. Możesz także usmażyć indyka/kurczaka na zwykłe patelni nieprzywierającej.
- Pomidora pokrój w ósemki, ogórka w kostkę. Szpinak umyj i osusz papierowym ręcznikiem, poszatkuj.
- Przygotuj sos: do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprz – wymieszaj dokładnie.
- Gotową pierś indyka/kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
- Placki tortilla podgrzej na suchej patelni lub w mikrofalówce.
- Tortille posmaruj sosem jogurtowym, wyłóż szpinak, indyka, ogórki i pomidory.
- Zawiń tortillę i przekrój na pół lub na mniejsze kawałki, tak, aby wygodnie było zabrać je do pracy/szkoły i jeść prosto z lunchboxu.
Zobacz także:
Zostaw komentarz