Subiektywne top 5 wykładów z ted.com

    Laptop
    1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

    Czy znacie krótkie, ale zazwyczaj bardzo ciekawe wykłady z ted.com. Poniżej moja subiektywna lista najlepszych wykładów dotyczących bezpośrednio lub pośrednio żywności i żywienia.

    Ted – inspirujące wykłady

    1.Peter Attia „A jeśli mylimy się w sprawie cukrzycy?”

    Obejrzyjcie, aby poznać podstawowe mechanizmy związane z powstawaniem i rozwojem cukrzycy typu II w powiązaniu z otyłością. Ciekawa,  rzeczowa wypowiedź, klasa i wiedz, a do tego umiejętność przyznania się do błędu u lekarza chirurga. To wszystko sprawa, że wykład ogląda się z zainteresowaniem i emocjami. Peter Atia fantastycznie przedstawia jakie podejście do nauki powinien mieć każdy, kto ma z nią choć najmniejszą styczność. Nigdy nie przestawaj poddawać w wątpliwość teorii, które wydają się być sprawdzone, miej otwarty umysł i bądź gotowy do dyskusji oraz zmiany zdania!

    2. Jamie Oliver „Ucz każde dziecko jak zdrowo się odżywiać”

    Jamie ze swoją siłą przekonywania może nawet chodzić we flanelowej koszuli w kratę. Człowiek zaangażowany w poprawę jakości żywienia na całym świecie, który szczególną uwagą obdarza najmłodszych.Jego wykład uświadamia nam, że stoimy w obliczy tragedii, która dzieje się na naszych oczach – pokolenie naszych dzieci być może będzie żyło krócej niż my z powodu nieprawidłowego sposobu żywienia. Co MY możemy zrobić w tej sprawie? Obejrzyjcie!

    3.Dad Barber „Jak pokochałem pewną rybę”

    Czy można zakochać się w rybie? Dlaczego ryby jedzą kurczaki? Czy hodowca może cieszyć się, kiedy z jego hodowli ryb „ginie” 20% zwierząt? Czemu na świecie istnieją hodowcy ryb, którzy nie karmią swoich zwierząt? Odpowiedzi znajdziesz w tym filmie.

    4.Mat Bittman „Co jest nie tak z tym co jemy?”

    Jeśli chcecie dowiedzieć się na co przeznaczamy 30% powierzchni naszej planety i co wydziela więcej gazów cieplarnianych niż cały transport, na całym świecie koniecznie obejrzyjcie wypowiedź Mat Bittmana. Będzie zdziwieni!

    5.Ellen Gustafson „Otyłość + głód – globalny problem żywności”

    Ellen pokazuje, że otyłość i głód są problemami współzależnymi i nie da się poprawić sytuacji bez wpływu na oba zjawiska. To jak domino, jak coś się sypie to na całym świecie. Ta fantastyczna kobieta ma też pomysł jak dofinansować obiady dla głodujących dzieci i jak odmienić rolnictwo w ciągu najbliższych 30 lat.

    Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.