Parmezanowe placki z cukinii z pestkami dyni [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 3 lata temu
Placki z cukinii ułożone piętrowo z plasterkami pomidora i pestkami dyni. Placki spakowane do lunchboxa.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Klasyczne, proste placki z cukinii  podkręcone parmezanem i oregano :-). Spróbujcie!

Placki z cukinii – najprostsze, dla każdego

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 średnia cukinia (około 300-400g)
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 40g startego sera parmezan
  • 2-3 łyżki mleka 2%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 2 średnie pomidory lub 6 pomidorków koktajlowych
  • 2  łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garści mieszanki sałat

Spróbuj też: Pieczone warzywa z solą gruboziarnistą

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i przełóż do miski, wymieszaj ze startym parmezanem, przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
  3. Dodaj jajko, całość wymieszaj.
  4. Wsypuj stopniowo mąkę dokładnie mieszając.
  5. Na patelni mocno rozgrzej olej, smaż małe placki po 3-4 minuty z jednej strony.
  6. Pestki dyni podpraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  7. Placki podawaj na mieszance sałat, przekładane plastrami pomidora, posypane pestkami dyni.

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.