Klasyczne, proste placki z cukinii podkręcone parmezanem i oregano :-). Spróbujcie!
Placki z cukinii – najprostsze, dla każdego
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 średnia cukinia (około 300-400g)
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 40g startego sera parmezan
- 2-3 łyżki mleka 2%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- 2 średnie pomidory lub 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 garści mieszanki sałat
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i przełóż do miski, wymieszaj ze startym parmezanem, przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Dodaj jajko, całość wymieszaj.
- Wsypuj stopniowo mąkę dokładnie mieszając.
- Na patelni mocno rozgrzej olej, smaż małe placki po 3-4 minuty z jednej strony.
- Pestki dyni podpraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Placki podawaj na mieszance sałat, przekładane plastrami pomidora, posypane pestkami dyni.
Zostaw komentarz