Klasyczne, proste placki z cukinii podkręcone parmezanem i oregano :-). Spróbujcie!
Placki z cukinii – najprostsze, dla każdego
Składniki:
- 1 duże jajko
 - 1 średnia cukinia (około 300-400g)
 - 4 płaskie łyżki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
 - 40g startego sera parmezan
 - 2-3 łyżki mleka 2%
 - sól
 - pieprz
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 łyżka prażonych pestek dyni
 - 2 średnie pomidory lub 6 pomidorków koktajlowych
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 2 garści mieszanki sałat
 
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i przełóż do miski, wymieszaj ze startym parmezanem, przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
 - Dodaj jajko, całość wymieszaj.
 - Wsypuj stopniowo mąkę dokładnie mieszając.
 - Na patelni mocno rozgrzej olej, smaż małe placki po 3-4 minuty z jednej strony.
 - Pestki dyni podpraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
 - Placki podawaj na mieszance sałat, przekładane plastrami pomidora, posypane pestkami dyni.
 


			
						
						
						
Zostaw komentarz