Kolejny pomysł na cieciorkę, tym razem w towarzystwie makaronu żytniego. Zachęcam was do próbowania innych makaronów niż pszenne, ten żytni jest bardzo smaczny. Przed wami mini zapiekanki z makaronu żytniego z sosem pomidorowym i cieciorką.
Zapiekanki makaronowe w wersji mini
Składniki:
- 100 g razowego makaronu żytniego (może też być pszenny)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki cieciorki
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- posiekane liście bazylii
- 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub inny żółty)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, po chwili dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, oregano i sosem Worcester.
- Odparuj odrobinę pomidory, a następnie wrzuć do nich cieciorkę i posiekane liście bazylii.
- Do żaroodpornych kokilek włóżcie makaron, zalejcie sosem i posypcie startym serem.
- Zapiekajcie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Zostaw komentarz