Dania Jamiego Olivera i Nigelli Lawson są gorsze od gotowców z supermarketu?

Ostatnia aktualizacja 2 lata temu
Kucharz w restauracji
1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

Oniemiałam, kiedy przeczytałam badania opublikowane w British Medical Journal. Ich autorzy stwierdzili, iż dania proponowane przez topowych brytyjskich kucharzy są pod kątem wartości odżywczej gorsze niż gotowe dania dostępne w supermarketach. Wywnioskowano to na podstawie wyższej kaloryczności, a także wyższej zawartości tłuszczów nasyconych, soli i białka.

Czy Jamie Oliver cię utuczy?

Z półek księgarni

Pod uwagę wzięto 100 losowo wybranych przepisów z następujących publikacji:

„30 minut Jamiego” – Jamie Oliver

„Każdy może gotować” – Jamie Oliver

„Baking Made Easy” – Lorraine Pascal – nie znam akurat tej książki, ale jestem fanką innej pozycji tej autorki „Fast, Fresh and Easy Food”

„Kuchnia. Przepisy z serca domu” – Nigella Lawson

“River Cottage Everyday” – Hugh Fearnley-Whittingstall – tej pozycji nie ma na polskim rynku, niestety nie znam jej także w wersji angielskiej, muszę to nadrobić.

Odświętne dania

Nie podobają mi się te badania i wnioski, jakie z nich wyciągnięto. Logiczne jest bowiem, że w każdej książce kucharskiej są przepisy na różne dania – mięsne, rybne, desery, przekąski. Wiadomo, że część z nich może nie być „dietetyczna”, co ich nie dyskwalifikuje. Tort czekoladowy nie jest bowiem naszym codziennym daniem. Wiele tych propozycji to posiłki wyjątkowe, przygotowywane raz na jakiś czas.

5 składników, Jamie Oliver :: recenzja :: na półce dietetyka

Domowe gotowanie vs przetworzone dania gotowe

Dwa – zrównywać żywność przetworzoną z produktami kupowanymi na targu (każdy znany kucharz to poleca) jest co najmniej pomyłką. Pokażmy proszę zawartość witamin, przeciwutleniaczy i minerałów w tych 100 daniach, dopiero wtedy porównujmy. Kalorie i tłuszcz to przecież nie wszystko. Słusznie wypowiedziała się Agnieszka Kręglicka w DD TVN, że to tak jakby porównać szklankę coli light ze szklanką wody z łyżeczką prawdziwego miodu – w tej drugiej będzie przecież więcej kalorii i cukru! Czy to ma sens?

Społeczna rola jedzenia

Trzecia sprawa dotyczy samego gotowania i kultury jedzenie. Czy rzeczywiście odgrzanie zamrożonego dania w mikrofalówce jest równie wartościowe jak samodzielne przygotowanie posiłku i zjedzenie na estetycznej zastawie? Czy w ogóle chcemy to porównywać? No ludzie!

Zwróćcie jeszcze uwagę, że zarówno Jamie jak i , odchudzona ostatnimi czasami, Nigella zaczynają zwracać coraz większą uwagę na wartości odżywcze swoich dań, co widać po ostatnich publikacjach. Oliver przepisy z ostatnich książek konsultował z dietetykiem, każdy z nich jest opisany wartością odżywczą. Poza tym ile ten facet robi, aby zwiększać świadomość żywieniową!

Z jednym się zgadzam. Sugestią autorów badania było, aby znani kucharze w książkach i programach kulinarnych, tak jak producenci na opakowaniu, mieli obowiązek zamieszczać informację o wartości odżywczej. Dzięki temu łatwiej będzie nam dokonywać prawidłowych wyborów!

Źródło:

http://www.bmj.com/press-releases/2012/12/17/popular-tv-chef-recipes-%E2%80%9Cless-healthy%E2%80%9D-supermarket-ready-meals

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.