Figi – jak kupować, przechowywać, wykorzystać?

Ostatnia aktualizacja 3 lata temu
Figa, owoc, przekrojona na pół na niebieskim talerzu.
1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

W figach zakochałam się, gdy spróbowałam ich prosto z drzewa w słonecznej Grecji. Sprawdź, jak kupować i przechowywać świeże figi. Co można z nich przygotować? Czy suszone figi mają dużo kalorii (kcal)? Jakie są ich właściwości? Przygotowałam dla was kompendium wiedzy o figach!

Figi – kompendium wiedzy

Myśląc figa masz na myśli figę pospolitą, która rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Znanych jest ponad 500 odmian tego owocu. Figi dojrzewają na drzewach późnym latem, można się nimi cieszyć aż do wczesnej jesieni. Specyficznym gatunkiem figi jest także figa indyjska. Jej popularniejsza nazwa to opuncja figowa.

Jak kupować?

Szukaj owoców, które są jędrne, lekko miękkie, ale nie gąbczaste. Dojrzałe figi mają delikatny, charakterystyczny zapach. Niektóre odmiany mają skórkę zieloną, inne ciemnofioletową, a jeszcze inne zieloną z fioletowymi odcieniami. Kształtem przypominają niewielką gruszkę. Miąższ figi ma barwę od ciemnobrązowego, przez żółty po różowy i czerwony, jak granat. Zdarza się, że świeże owoce pokrywa białawy nalot. Spokojnie – to nie pleśń, tylko cukier, który krystalizuje. To zjawisko wręcz pożądane!

Na suszone figi najlepiej nadaj się biała figa z Climento ma oznaczenie DOP (kontrolowane oznaczanie pochodzenia). Gruby i bardzo mięsisty owoc zasłynął niezwykle słodkim miąższem w bursztynowym kolorze.

Jak przechowywać?

Jeśli chcesz zapobiec obiciom wyjmij dojrzałe figi z opakowania i ułóż je w płaskim pojemniku, tak, by wzajemnie na siebie nie naciskały. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Kupiłaś/kupiłeś jędrne, nie do końca dojrzałe figi? Zostaw je w temperaturze pokojowej, na kuchennym blacie, póki miąższ nie stanie się bardziej delikatny i lekko miękki.

Świeże figi w całości na granatowej ściereczce.

Zdjęcie: Joanna Kosińska/Unsplash

Jak jeść figi?

Świeże figi umyj pod zimną wodą, odetnij twardą szypułkę i przekrój na pół. Figi fantastycznie łączą się z wędlinami typu szynka parmeńska, a także z wyrazistymi serami np. pecorino i wątróbką. Specyfika tego owocu sprawia, że dobrze smakuje zarówno z uzupełniającymi, słodkimi dodatkami, jak i ze składnikami o przeciwnym smaku. Spróbuj także genialnego połączenia figi z ricottą, orzechami włoskimi i odrobiną miodu. Możesz też dodać świeże lub suszone figi do musli, owsianki, jogurtu, sałatki czy lodów. Świetnie smakuje także konfitura figowa.

Wartość odżywcza, kalorie i właściwości zdrowotne

Figi to przede wszystkim źródło błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit i ułatwia regulację wypróżnień. Inne, składniki, których dostarczają te owoce to:

  1. Witamina K – odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie, wspiera zdrowie kości.
  2. Wapń – wspomaga utrzymanie zdrowia kości, zębów, reguluje pracę mięśni, wspiera krzepliwość krwi.
  3. Żelazo – odpowiada za transport tlenu i powstawanie hemoglobiny, bierze udział w metabolizmie energetycznym.
  4. Magnez – wpływa na redukcję zmęczenia i prawidłową syntezę białek.
  5. Potas – wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
  6. Miedź – sprzyja prawidłowej pracy układu odpornościowego i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
  7. Mangan – spełnia funkcję przeciwutleniacza, wspiera tkankę łączną.

Figi wskazane są zatem dla wszystkich osób, które cierpią za zaparcia (błonnik). Owoce te wspierają wzrost kości, a także chronią przed utratą ich gęstości u kobiet po menopauzie (witamina K, wapń). Są wskazane dla tych z was, którzy doświadczają stresu i przewlekłego zmęczenia (magnez, żelazo) a także nadciśnienia tętniczego (potas). Figi słyną także ze swoim właściwości zwalczających wolne rodniki, dlatego jeść je powinien każdy. Ze względu na znaczną zawartość cukrów prostych (w jednym owocu około 11 g) na figi powinny uważać osoby z cukrzycą typu I i II.

Figi świeże w 100 g:

  • Energia (kaloryczność): 74 kcal
  • Białko:  0,75 g
  • Tłuszcz:  0,3 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone:  0,06 g
  • Węglowodany: 19,18  g
  • Cukry: 16,26 g
  • Błonnik:  2,9 g
  • Indeks glikemiczny 75 – WYSOKI
  • Ładunek glikemiczny 3 – NISKI

Figi suszone w 100 g:

  • Energia (kaloryczność): 249 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcz: 0,93 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone:  g
  • Węglowodany: 63,87 g
  • Cukry: 47,92
  • Błonnik: 9,8 g
  • Indeks glikemiczny 61 – ŚREDNI
  • Ładunek glikemiczny 16 – ŚREDNI

Źródło: baza USDA

Średnia, świeża figa waży około 70 g, zaś figa suszona 14 g. Patrząc na powyższe zestawienie może wydawać wam się, że figi suszone są znacznie bardziej kaloryczne. Pamiętajcie jednak, że to odwodniony świeży owoc, w którym skoncentrowane są zarówno składniki pokarmowe, jak i odżywcze. Nie można bezpośredni porównywać 100 g świeżych i 100 g suszonych owoców. Ze 100 g owoców świeżych powstaje około 30 g suszonych. Taka ilość (nie większa!) może stanowić 1 z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców.

Zobacz także inne opisy produktów sezonowych:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska
1 komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.