Erytrytol (erytrol) to słodzik zaliczany do alkoholi cukrowych (polioli) i chociaż jego nazwa wydaje się skomplikowana, to występuje on w niektórych produktach spożywczych naturalnie. Z uwagi na słodki smak, zaliczany jest od substancji słodzących mogących zastępować cukier – jego słodkość odpowiada sacharozie (sacharoza to zwykły cukier stołowy) w 60-80%. Erytrol, erytrytol lub erytryt to nazywa bliskoznaczne tego samego związku, który w składzie oznaczony jest jako E968. Erytrytol ma zero kalorii, jest coraz popularniejszy i coraz łatwiej dostępny. Czy warto po niego sięgać?
Na skróty:
- Erytrytol – wartość odżywcza słodzika
- Co z indeksem glikemicznym erytrolu?
- Jakie są zalety spożywania erytrytolu?
- Jak używać erytrolu?
- Erytrytol (erytrol) – cena – ile zapłacisz za tą słodycz?
- Czy spożywanie erytrytolu jest bezpieczne?
- Erytrytol czy ksylitol?
Erytrytol – wartość odżywcza słodzika
Erytrytol ma dokładnie 0 kcal (kalorii)! Oznacza to, że dodanie go do posiłku nie zwiększa jego wartości energetycznej (kalorycznej), a jednocześnie nadaje słodki smak. Jeśli przyjrzysz się tabeli wartości odżywczej erytrytolu zobaczysz, że zawiera węglowodany. Są to wspomniane poliole, które można zaliczyć do tej grupy. W praktyce jednak nie są one trawione przez układ pokarmowy człowieka, zatem nie dostarczają kalorii. Erytrytol jest wydalany z moczem w formie niezmienionej.
Co z indeksem glikemicznym erytrolu?
Dobra wiadomość dla diabetyków i osób z insulinoopornością – indeks i ładunek glikemiczny erytrytolu wynosi również 0. Erytrol z powodzeniem może być stosowany przez osoby zwracające uwagę na te wskaźniki. Erytrytol nie wpływa na gospodarkę węglowodanową – oznacza to, że nie podnosi poziomu cukru i insuliny we krwi. Jest to korzystne nie tylko dla cukrzyków, ale także osób z insulinoopornością lub nadwagą/otyłością.
Jakie są zalety spożywania erytrytolu?
Erytrytol jest interesującym słodzikiem, bo oprócz słodkiego smaku wykazuje działanie prozdrowotne. Ustrzel dodatkowe korzyści z zamiany cukru na erytrol! Erytrytol wykazuje:
- właściwości antyutleniające – badania wskazują, że bardzo dobrze wymiata z organizmu wolne rodniki, znane z tego, że przyspieszają procesy starzenia;
- działanie przeciwpróchnicze – erytrytol hamuje rozwój bakterii powodujących próchnicę;
- zdolności do ochrony śródbłonka naczyń krwionośnych u pacjentów z cukrzycą.
Jak używać erytrolu?
Mówiąc najprościej, używaj go tak, tak jak wykorzystałabyś cukier.
Możesz go stosować do herbaty, kawy, deserów i wszędzie tam, gdzie sięgnęłabyś/sięgnąłbyś po sacharozę (cukier stołowy). Znajdzie zastosowanie nie tylko do dań na zimno, ale również wypieków. Erytrol łatwo się rozpuszcza, przez co jego stosowanie w kuchni nie jest skomplikowane. Na erytrolu nie zrobisz ciasta drożdżowego, drożdże do wyrośnięcia potrzebują cukru.
Jak pewnie wiesz, słodziki mogą zmieniać smak potraw. Dają im nieco inny posmak niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni za sprawą cukru. W przypadku erytrolu jest podobnie, jednak jest to kwestia bardzo indywidualna. Słodzik ten daje specyficzny efekt chłodzący w jamie ustnej, który nie każdemu może odpowiadać. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą substancją, warto najpierw zakupić mniejsze opakowanie i sprawdzić, czy to coś dla Ciebie.
Przeczytaj także: Słodziki – czym są? Który zamiennik cukru wybrać? [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
Erytrytol (erytrol) – cena – ile zapłacisz za tą słodycz?
Cena erytrytolu różni się, w zależności od miejsca zakupu. W marketach wynosi około 41 zł/kg, z kolei w sklepach internetowych będzie to około 30-35 zł/kg. Jeśli śledzisz gazetki popularnych dyskontów, to możesz upolować erytrytol w naprawdę dobrej cenie. Ostatnio ustrzeliłam go w sklepie z czerwonym-kropkowanym owadem w logo :).
Jako że słodkość erytrytolu jest mniejsza niż białego cukru, należy użyć go nieco więcej. Sprawia to, że zużywa się dość szybko. Jego stosowanie jest zdrowsze, jednak dużo droższe. Pamiętaj jednak, że słodzik nie jest po to, by nie ograniczać smaku słodkiego! Tak, czy siak warto rezygnować z większej ilości słodyczy czy dosładzanych napojów. Dlatego niech Cię nie przeraża wyższa cena erytrytolu. To naprawdę dobra zmiana (nie to, co w polskim rządzie).
Czy spożywanie erytrytolu jest bezpieczne?
Spożywanie erytrolu jest całkowicie bezpieczne! Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności uznał erytrytol za substancję bezpieczną, bez konieczności wyznaczania akceptowalnego poziomu pożycia, czyli tak zwanego ADI (to taka ilość substancji, która może być spożywana przez całe życie i nie powoduje ujemnych skutków dla zdrowia). Spożywanie tego słodzika, szczególnie w dużych ilościach, może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia i biegunki. Uznaje się, że spożycie od 0,5 do 1 g erytrolu na kilogram masy ciała nie przyczynia się do pojawienia takich nieprzyjemnych objawów. W praktyce oznacza to, że kobieta ważąca 50 kilogramów może bezpiecznie spożyć 25-50 gramów tego słodzika. To aż 5-10 łyżeczek!
Erytrytol czy ksylitol?
Ksylitol (nazywany też cukrem brzozowym), podobnie jak erytrytol to związek z grupy polioli. Wykorzystanie obu tych substancji może być podobne, różnią się one jednak wartością energetyczną, ceną i smakiem. Poznaj najważniejsze różnice.
- Erytrytol nie dostarcza kalorii, natomiast ksylitol tak. Jego wartość energetyczna wynosi 240 kcal w 100 gramach (wartość kaloryczna cukru to 405 kcal/100 g).
- Indeks glikemiczny cukru brzozowego wynosi 8, a erytrolu 0. Warto pamiętać, że 8 to nadal niska wartość.
- Słodkość ksylitolu można uznać za równą słodkości sacharozy, a jak już wiesz w przypadku erytrolu jest ona niższa.
- Ksylitol jest gorzej akceptowalny przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS). Częściej wywołuje biegunki.
Przeczytaj także: Jak przestać jeść słodycze?
Biorąc pod uwagę te różnice, możesz zdecydować, który produkt będzie dla Ciebie lepszy. W moim osobistym rankingu wygrywa erytrytol – ze względu na brak kalorii i smak, który jest bardzo zbliżony do cukru. Jak dla mnie to słodzik prawie idealny i polecam go nie tylko osobom, które chcą schudnąć. Korzyści z tej zamiany będą czerpać wszyscy, którzy raz na jakiś czas potrzebują co nieco słodkiego.
Zdjęcie okładkowe: azerbaijan-stockers/Freepik
Bibliografia:
- D Boesten, G Hartog, P Decock, D Bosscher, A Bonnema, A Bast, Health effects of erythritol, Nutrafoods. 2015; 14: 1-7.
- D Baranowski, J Rutkowska, A Anotniewska, Ksylitol — rola technologiczna i żywieniowa, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020; 27,2 (123): 5 – 21.
- K Regnat, RL Mach, AR Mach-Aigner, Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto?, Appl Microbiol Biotechnol. 2018;102(2):587-595.
- K Sreenath, YP Venkatesh, Analysis of erythritol in foods by polyclonal antibody-based indirect competitive ELISA, Anal Bioanal Chem 2008; 391: 609-615.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1828480/nutrients [dostęp z dnia 5.08.2021]
- EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources (ANS), Statement in relation to the safety of erythritol (E 968) in light of new data, including a new paediatric study on the gastrointestinal tolerability of erythritol, EFSA Journal 2010; 8(7):1650.
Zostaw komentarz