Spaghetti z tuńczykiem i rukolą, z cytrynową nutą [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 3 lata temu
Makaron z tuńczykiem i rukolą. Danie spakowanie do lunchboxa.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Błyskawiczny makaron z tuńczykiem i rukolą  – świeży, apetyczny, aromatyczny…mniam!

Makaron z tuńczykiem inaczej

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sok z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej rukoli

Zobacz przepis na: Makaron z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek producenta.
  2. W miseczce rozdrobnij tuńczyka widelcem, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chilli (usuń ziarenka) i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowaną masą z tuńczyka, rozłóż na talerze lub do lunchboxa posyp rukolą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki.
  4. Całość możesz jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

*na zdjęciach nie ma pomidorków koktajlowych

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.