Brzoskwinia i nektarynka – dlaczego warto po nie sięgać latem? Ile kalorii ma brzoskwinia, a ile nektarynka?

Ostatnia aktualizacja 3 lata temu
brzoskwinia
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Pamiętam jak dziś, jak stałam latem przy dużym drzewie brzoskwiniowym, które rosło na działce moich dziadków i zrywałam owoce. Co to był za zapach! Wgryzałam się w owoce, a sok ściekał mi po brodzie, a potem pojawiła się alergia…na te i wiele innych owoców. Nie ma się co smucić, bo Wy wciąż możecie jeść brzoskwinie i nektarynki – a warto, bo to niesamowity owoc.

Brzoskwinie i nektarynki -kompendium wiedzy

Brzoskwinie różnią się od nektarynek przede wszystkim skórką. Brzoskwinia ma skórkę zamszową, pokrytą drobnymi włoskami, a nektarynka ma skórkę gładką i błyszczącą.

Smakosze z pewnością zauważają także różnice w smaku. Brzoskwinie są soczyste, intensywnie pachnące i średnio twarde. Nektarynki są mniej słodkie, mniej soczyste, twardsze i bardziej kwaskowate.

Dowiedz się, ile kalorii mają brzoskwinie, a ile nektarynki. Jak je kupować, przechowywać i wykorzystać?

Jak kupować brzoskwinie i nektarynki?

Często zdarza się, że kupujesz brzoskwinię, a ona okazuje się być twarda i niedojrzała. Dlatego, gdy wybierasz owoce zwróć uwagę, by był lekko miękki, gdy dotykasz go dłonią. Twarde owoce kupuj tylko wtedy, gdy chcesz by poleżały w kuchni przez kilka dni.

Brzoskwinie i nektarynki nie mogą być zbyt miękkie, bo wtedy szybko zgniją. Skórka musi być jędrna, przylegająca, bez uszkodzeń i pęknięć. Owoce te mogą mieć miąższ w kolorach od białego, żółtego po czerwony.

Odmiany nadające się do bezpośredniego spożycia to takie, w których pestka bez problemu odchodzi od miąższu.

Przeczytaj także: Arbuz- jak kupować, przechowywać i wykorzystać?

Jak przechowywać brzoskwinie i nektarynki?

Zarówno brzoskwinie jak i nektarynki są wrażliwe na transport i przechowywanie. Łatwo się obijają, gniją, a w wysokiej temperaturze szybko przejrzewają.

Z tego powodu owoce te najlepiej jest przechowywać w lodówce, w temperaturze 3-5 stopni Celsjusza. Warto wyjąć je na minimum godzinę przed spożyciem. Brzoskwinie i nektarynki smakują najlepiej, gdy mają temperaturę pokojową.

brzoskwinie
Zdjęcie: Kelly Neil/Unsplash

Kalorie i wartość odżywcza – brzoskwinia i nektarynka

Brzoskwinie i nektarynki poza tym, że są suuuppperrr smaczne są także źródłem cenych składników do najważniejszych należą:

  • błonnik pokarmowy, który stabilizuje pracę jelit,
  • potas, który normalizuje ciśnienie krwi,
  • witamina C i beta-karoten, które są antyoksydantami,
  • niacyna (witamina B3), która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Średni owoc brzoskwini czy nektarynki waży około 100-120 g. Zobacz wartość odżywczą tych owoców.

Nektarynka w 100 g:

  • Energia (kaloryczność): 50 kalorii (kcal)
  • Białko: 0,9 g
  • Tłuszcz: 0,2 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
  • Węglowodany: 10,6 g
  • Błonnik: 1,2 g
  • Ładunek glikemiczny: 3 – NISKI

Brzoskwinia w 100 g:

  • Energia (kaloryczność): 50 kalorii (kcal)
  • Białko: 1,0 g
  • Tłuszcz: 0,2 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,02 g
  • Węglowodany: 10,0 g
  • Błonnik: 1,9 g
  • Ładunek glikemiczny: 3 – NISKI

Źródło: „Tabele składu i wartości odżywczej” Hanna Kuchanowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, wyd. PZWL

Jak wykorzystać brzoskwinie i nektarynki?

Moim ulubionym sposobem na brzoskwinie i nektarynki jest…upieczenie ich. Co zrobić z brzoskwiń i nektarynek?

Brzoskwinie i nektarynki świetnie komponują się w serniku na zimno, w zwykłym cieście owocowym, jako dodatek do drobiu czy w postaci łagodnego w smaku dżemu.

Wypróbuj mój przepis na pieczone brzoskwinie!

Pieczone brzoskwinie z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 3 średnie brzoskwinie,
  • 3 łyżki serka mascarpone,
  • łyżeczka miodu,
  • garść grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • cynamon.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie przekrój na pół.
  2. Owoce ułóż na papierze do pieczenia.
  3. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Na ciepłe brzoskwinie nałóż po łyżce sera mascarpone.
  5. Całość posyp cynamonem i orzechami włoskimi.
  6. Skrop miodem.

Smacznego!

Zdjęcie okładkowe: LuAnn Hunt/Unsplash

Lubisz czereśnie? Przeczytaj:

https://barbaradabrowska.pl/czeresnie-i-wisnie-jak-kupowac-przechowywac-i-wykorzystac/
Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.