Pamiętam jak dziś, jak stałam latem przy dużym drzewie brzoskwiniowym, które rosło na działce moich dziadków i zrywałam owoce. Co to był za zapach! Wgryzałam się w owoce, a sok ściekał mi po brodzie, a potem pojawiła się alergia…na te i wiele innych owoców. Nie ma się co smucić, bo Wy wciąż możecie jeść brzoskwinie i nektarynki – a warto, bo to niesamowity owoc.
Brzoskwinie i nektarynki -kompendium wiedzy
Brzoskwinie różnią się od nektarynek przede wszystkim skórką. Brzoskwinia ma skórkę zamszową, pokrytą drobnymi włoskami, a nektarynka ma skórkę gładką i błyszczącą.
Smakosze z pewnością zauważają także różnice w smaku. Brzoskwinie są soczyste, intensywnie pachnące i średnio twarde. Nektarynki są mniej słodkie, mniej soczyste, twardsze i bardziej kwaskowate.
Dowiedz się, ile kalorii mają brzoskwinie, a ile nektarynki. Jak je kupować, przechowywać i wykorzystać?
Jak kupować brzoskwinie i nektarynki?
Często zdarza się, że kupujesz brzoskwinię, a ona okazuje się być twarda i niedojrzała. Dlatego, gdy wybierasz owoce zwróć uwagę, by był lekko miękki, gdy dotykasz go dłonią. Twarde owoce kupuj tylko wtedy, gdy chcesz by poleżały w kuchni przez kilka dni.
Brzoskwinie i nektarynki nie mogą być zbyt miękkie, bo wtedy szybko zgniją. Skórka musi być jędrna, przylegająca, bez uszkodzeń i pęknięć. Owoce te mogą mieć miąższ w kolorach od białego, żółtego po czerwony.
Odmiany nadające się do bezpośredniego spożycia to takie, w których pestka bez problemu odchodzi od miąższu.
Przeczytaj także: Arbuz- jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Jak przechowywać brzoskwinie i nektarynki?
Zarówno brzoskwinie jak i nektarynki są wrażliwe na transport i przechowywanie. Łatwo się obijają, gniją, a w wysokiej temperaturze szybko przejrzewają.
Z tego powodu owoce te najlepiej jest przechowywać w lodówce, w temperaturze 3-5 stopni Celsjusza. Warto wyjąć je na minimum godzinę przed spożyciem. Brzoskwinie i nektarynki smakują najlepiej, gdy mają temperaturę pokojową.
Kalorie i wartość odżywcza – brzoskwinia i nektarynka
Brzoskwinie i nektarynki poza tym, że są suuuppperrr smaczne są także źródłem cenych składników do najważniejszych należą:
- błonnik pokarmowy, który stabilizuje pracę jelit,
- potas, który normalizuje ciśnienie krwi,
- witamina C i beta-karoten, które są antyoksydantami,
- niacyna (witamina B3), która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Średni owoc brzoskwini czy nektarynki waży około 100-120 g. Zobacz wartość odżywczą tych owoców.
Nektarynka w 100 g:
- Energia (kaloryczność): 50 kalorii (kcal)
- Białko: 0,9 g
- Tłuszcz: 0,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
- Węglowodany: 10,6 g
- Błonnik: 1,2 g
- Ładunek glikemiczny: 3 – NISKI
Brzoskwinia w 100 g:
- Energia (kaloryczność): 50 kalorii (kcal)
- Białko: 1,0 g
- Tłuszcz: 0,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,02 g
- Węglowodany: 10,0 g
- Błonnik: 1,9 g
- Ładunek glikemiczny: 3 – NISKI
Źródło: „Tabele składu i wartości odżywczej” Hanna Kuchanowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, wyd. PZWL
Jak wykorzystać brzoskwinie i nektarynki?
Moim ulubionym sposobem na brzoskwinie i nektarynki jest…upieczenie ich. Co zrobić z brzoskwiń i nektarynek?
Brzoskwinie i nektarynki świetnie komponują się w serniku na zimno, w zwykłym cieście owocowym, jako dodatek do drobiu czy w postaci łagodnego w smaku dżemu.
Wypróbuj mój przepis na pieczone brzoskwinie!
Pieczone brzoskwinie z serkiem mascarpone
Składniki:
- 3 średnie brzoskwinie,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- łyżeczka miodu,
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie przekrój na pół.
- Owoce ułóż na papierze do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Na ciepłe brzoskwinie nałóż po łyżce sera mascarpone.
- Całość posyp cynamonem i orzechami włoskimi.
- Skrop miodem.
Smacznego!
Zdjęcie okładkowe: LuAnn Hunt/Unsplash
Lubisz czereśnie? Przeczytaj:
Zostaw komentarz