Nic tak nie odświeża w upały, jak soczysty kawałek arbuza. Arbuz = lato – też macie takie skojarzenie? Niestety wokół arbuza urósł jeden gigantyczny mit – nie jedz arbuza, bo ma wysoki indeks glikemiczny! Gucio prawda! Możesz jeść arbuza nawet wtedy, gdy się odchudzasz i masz insulinooporność. Zobacz, jak wybrać arbuza, jakie ma wartości odżywcze i jak go wykorzystać w kuchni.
Na skróty:
- Arbuz – jak kupić najlepszy owoc?
- Jak przechowywać arbuza?
- Jak wykorzystać arbuza?
- Arbuz – kalorie, wartość odżywcza i właściwości
- Lemoniada arbuzowa – przepis
Arbuz to owoc typowo letni, który świetnie nawadnia, bo w 91 % składa się z wody (ha można się napić arbuzem, a potem biegać co chwila na siku :)). Sezon na arbuzy trwa od maja do września. Kuzyn arbuza melon jest za to dostępny przez cały rok. Melony mają wyraźnie silniejszy aromat od arbuza, choć w smaku są dużo bardziej mdłe.
Arbuz – jak kupić najlepszy owoc?
Sprawdź, na co zwracać uwagę, by po powrocie do domu cieszyć się soczystym arbuzem.
- Jeśli chcesz kupić arbuza w całości najpierw dokładnie obejrzyj jego skórkę. Nie powinna mieć wgnieceń, brązowych plam i miękkich miejsc.
- Skórka arbuza powinna być jędrna i zwarta.
- Kupuj arbuzy o ciemno-zielonym kolorze. Wyjątkiem jest jedna, spora „plama” na spodzie. To tam arbuz łączył się z łodygą i dotykał ziemi. Kupuj arbuzy, które mają żółtą plamę. Biała świadczy o tym, że owoc nie jest jeszcze dojrzały.
- Nie przejmuj się zgrubieniami na skórce, które wyglądają jak blizny. To zupełnie normalne zjawisko. Taka uroda arbuza.
- Wybieraj owoce średnich rozmiarów, ciężkie w swojej kategorii wielkości. Arbuz ma dużo wody, dlatego dojrzały jest ciężki.
- Arbuz po opukaniu powinien wydawać dźwięk podobny do bębenka. Podobno (nie próbowałam) są aplikacje na komórkę, które oceniają po dźwięku, czy arbuz jest dojrzały. Wow! 😀
- Jeśli kupujesz przekrojonego arbuza zwróć uwagę na miąższ. Stawiaj na ten ciemnoczerwony, zawiera dużo barwnika likopenu o antynowotworowym działaniu.
- Miąższ arbuza nie może być suchy.
- Przed kupnem powąchaj arbuza, jeśli wyczuwasz zapach fermentacji arbuz jest już zepsuty.
- Pestki arbuza powinny byś czarne. Coraz częściej spotyka się odmiany bezpestkowe.
Jak przechowywać arbuza?
Daj temu gagatkowi spokojny dom, przynajmniej do momentu w którym go zjesz…
Arbuza w całości
Całego arbuza najlepiej jest przechowywać poza lodówką w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. W takich warunkach arbuza można trzymać nawet 3 miesiące.
Arbuz przekrojony
Przekrojonego arbuza trzeba koniecznie przechowywać w lodówce. Kawałek arbuza szczelnie owiń folią i umieść oddzielonego od innej żywności, najlepiej w dolnej szufladzie. Arbuz mimo subtelnego smaku i zapach bardzo intensywnie oddaje swój aromat innym produktom spożywczym.
Pokrojonego arbuza należy spożyć w ciągu 3 dni.
Przeczytaj także: Truskawki – jak kupować, przechowywać i wykorzystać? Jedz je śmiało!
Jak wykorzystać arbuza?
Arbuz można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako samodzielną przekąskę. Arbuz świetnie sprawdza się, jako dodatek do sałatek z fetą czy szynka parmeńską. Można z niego zrobić sok, lody sorbetowe a nawet zupę-chłodnik
W czasie upałów spróbujcie małą połówkę arbuza włożyć na 30 minut do zamrażarki przed spożyciem. Dzięki temu w prosty sposób uzyskacie lody arbuzowe.
Nie lubicie krojenia arbuza? Jedzcie go łyżką wprost z arbuza przekrojonego na pół. Arbuz staje się wtedy rodzajem miski. 🙂
Arbuz – kalorie, wartość odżywcza i właściwości
Arbuz nie jest mistrzem wartości odżywczej. Nie może być, bo w końcu zawiera blisko 91% wody. Z punktu widzenia zdrowia najważniejszym składnikiem arbuza jest czerwony barwnik likopen – ten sam, który znajdziesz w pomidorach. Likopen ma silne właściwości przeciwutleniające, hamuje niszczycielską działalność wolnych rodników i zapobiega zmianom w DNA. Badania wskazuję także, że likopen ma pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Pokłada się także duże nadzieje w likopenie w kontekście prewencji nowotworów prostaty, jednak w tym przypadku badania nie są rozstrzygające.
Arbuz i witaminy? Spośród witamin na uwagę zasługują:
- Witamina A 38 mikrogram w 100 g arbuza
- Witamina C 10 mg w 100 g w arbuza
Nie są to jednak znaczne ilości tych witamin. Średni kawałek arbuza bez skórki ma 350 g.
Wartość odżywcza – arbuz w 100 g
- Energia (kaloryczność): 36 kcal
- Białko: 0,6 g
- Tłuszcz: 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 8,1 g
- Błonnik: 0,3 g
- Indeks glikemiczny 72 – WYSOKI
- Ładunek glikemiczny 2 – NISKI
Arbuz jest niskokaloryczny, dość dobrze syci ze względu na wysoką zawartość wody. Błonnika pokarmowego jest w arbuzie niewiele. Arbuz ma średnią zawartość węglowodanów, a jego ładunek glikemiczny (współczynnik uwzględniający to, ile zazwyczaj jadamy produktu) jest niski! Z tego powodu możesz śmiało jeść go także na diecie odchudzającej!
Indeks glikemiczny arbuza
Jak powstał mit mówiący o tym, że arbuza nie powinny jadać osoby z insulinoopornością i cukrzycą typu 2? Otóż arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale musisz pamiętać, że indeks glikemiczny wyznacza się zawsze dla takiej ilości produktu, która ma 50 g węglowodanów przyswajalnych. Taką ilość węglowodanów znajdziesz w 630 g arbuza – sporo, choć da się zjeść. Nie zmienia to jednak faktu, że zazwyczaj zjadana porcja wynosi około 300-350 g, czyli o połowę mniej!
Przeczytaj także: Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – czym się różnią? Który brać pod uwagę?
Cytrulina w arbuzie
W arbuzie znajduje się także związek o nazwie cytrulina. To aminokwas z którego może powstać tlenek azotu, a tlenek azotu to dobrze poznana substancja rozszerzająca naczynia krwionośne. Gagatek arbuz może zatem:
- zapobiegać nadciśnieniu,
- poprawiać wyniki sportowe,
- skracać czas regeneracji po wysiłku,
- zwiększać odczuwanie przyjemności seksualnej.
Musisz mieć jednak świadomość, że cytrulina była dotychczas badana głównie w formie ekstraktu z arbuza, a zatem nie możemy powiedzieć, że arbuz będzie miał dokładnie takie samo działanie. Ja jednak będę uparcie twierdzić, że doniesienia naukowe dotyczące cytruliny to kolejny powód, by sięgać po arbuza z rozkoszą :).
Lemoniada arbuzowa – przepis
No dobra, czas na przyjemności! Co powiesz na pyszną, schłodzoną lemoniadę arbuzową? Daj się namówić.
Składniki:
- 1 średni arbuz schłodzony w lodówce (2,5 kg)
- 0,5 litra gazowanej wody (super sprawdza się tu Muszynianka – a to dodatkowa porcja magnezu i wapnia)
- sok z 3 cytryn
- mała garść liści bazylii
- 4 łyżki erytrytolu
- lód
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Miąższ z arbuza pokrój w kostkę i oczyść z pestek.
- W wodzie rozpuść erytrytol.
- Zmiksuj miąższ arbuza i połową listków bazylii.
- Wymieszaj zmiksowanego arbuza z sokiem z cytryny i wodą.
- Pozostałą część bazylii dorzuć do gotowej lemoniady.
- Dodaj kostki lodu i podawaj.
Voila!
Dzielę się z Tobą darmową wiedzą, która, mam nadzieję przydaje Ci się na co dzień. Postaw mi wirtualną kawę, bym mogła tworzyć kolejne wpisy!
Zdjęcie okładkowe: 8photo/Freepik
Bibliografia:
- Samaneh Azizi, Reza Mahdavi, Elnaz Vaghef-Mehrabany, Vahid Maleki, Nahid Karamzad, Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Potential roles of Citrulline and watermelon extract on metabolic and inflammatory variables in diabetes mellitus, current evidence and future directions: A systematic review, Clin Exp Pharmacol Physiol. 2020 Feb;47(2):187-198. doi: 10.1111/1440-1681.13190. Epub 2019 Nov 17.
- Adam M Gonzalez, Eric T Trexler, Effects of Citrulline Supplementation on Exercise Performance in Humans: A Review of the Current Literature, J Strength Cond Res. 2020 May;34(5):1480-1495. doi: 10.1519/JSC.0000000000003426.
- Hye Chang Rhim, Sung Jong Kim, Jewel Park, Ki-Mo Jang, Effect of citrulline on post-exercise rating of perceived exertion, muscle soreness, and blood lactate levels: A systematic review and meta-analysis, J Sport Health Sci. 2020 Dec;9(6):553-561. doi: 10.1016/j.jshs.2020.02.003. Epub 2020 Feb 8.
- Sepideh Mahboobi, Catherine Tsang, Shahla Rezaei, Sadegh Jafarnejad, Effect of L-citrulline supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, J Hum Hypertens. 2019 Jan;33(1):10-21. doi: 10.1038/s41371-018-0108-4. Epub 2018 Sep 11.
- Kuchanowicz I inni, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, wyd. PZWL, 2017
patka
a arbuz w ciąży jest bardzo polecany 😉 samo zdrowie!