Błyskawiczny makaron z tuńczykiem i rukolą – świeży, apetyczny, aromatyczny…mniam!
Makaron z tuńczykiem inaczej
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej rukoli
Zobacz przepis na: Makaron z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek producenta.
- W miseczce rozdrobnij tuńczyka widelcem, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chilli (usuń ziarenka) i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
- Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowaną masą z tuńczyka, rozłóż na talerze lub do lunchboxa posyp rukolą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki.
- Całość możesz jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
*na zdjęciach nie ma pomidorków koktajlowych
Zostaw komentarz