Pieczone warzywa to najprostsze co możecie zrobić, jeśli chcecie zabrać ze sobą zdrowy i pyszny lunch. Samo przygotowanie to zaledwie 10 minut, co prawda pieką się długo, ale warto poczekać…:-).
Pieczone warzywa, które polubi każdy!
Składniki:
- 3 małe ziemniaki
- 2 podłużne, czerwone buraki
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe lub 1 duża cebulka
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz
Spróbuj też: Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą i tahini
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić na plasterki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać warzywa rozkładając je równomiernie, aby upiekły się równo.
- Między warzywami ułożyć 2 całe, obrane ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulkę.
- Całość skropić oliwą z oliwek, posypać obficie rozmarynem oraz solą i pieprzem do smaku.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku nastawionym na termoobieg.
- Podawać z dipem z jogurtu greckiego z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki.
Zostaw komentarz