Co Polacy jedzą w pracy?

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Dieta w pracy
1024 682 Barbara Dąbrowska-Górska

Dieta w pracy? Kiedy przeczytałam wyniki badań „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini byłam szczerze przerażona. Jednocześnie pomyślałam sobie, że to co robię i proponuję na barbaradabrowska.pl ma ogromny sens – jest małym, ale potrzebnym elementem do tego, aby dokonały się niezbędne zmiany.

Dieta w pracy

Oszukać głód

Czy wiecie, że co dziesiąty Polak w ciągu całego dnia pracy nie zjada zupełnie nic i aby oszukać głód: pije kawę (26%) lub wodę (21,8%), ewentualnie pali papierosy (13%). No pięknie! Niestety tylko 7,9% respondentów deklaruje, że w pracy  jada posiłki  przynoszone i przygotowywane w domu. Pozostali stawiają przede wszystkim na kanapki (aż 39,7%). Polska to naród, który kanapką stoi!

Wśród grupy, która jada w pracy (cokolwiek by to nie było) kuleje także sposób jedzenia, bowiem tylko 9% respondentów odchodzi od biurka, aby w spokoju konsumować posiłek. Czy to znaczy, że jemy nie przerywając pracy? Niestety tak!

Sok z buraka – idealny na jesień i zimę

Logistyka to podstawa

Dlaczego sytuacja jest tak fatalna? Jeden aspekt to brak organizacji posiłków ze strony pracowników, ale drugi, dużo  poważniejszy wiąże się z podejściem pracodawców. Pracując jako dietetyk wiele razy spotykałam się z rozżaleniem Pacjentów, że  szef „krzywo” patrzy na tych co w spokoju, nie przed ekranem komputera, a przy stole, jedzą. Zawsze pytam także  o to, czy w miejscu pracy można skorzystać z mikrofalówki i lodówki – to wbrew pozorom nie jest standard. Bardzo rzadko pracownicy mają możliwość z skorzystania z oddzielnego pomieszczenia, czegoś na kształt jadalni, gdzie można spożywać posiłki.

Zajrzyj do działu Zdrowa dieta!

Zatem jak jeść w pracy skoro często nie ma gdzie, nie ma jak? Odechciewa  się prawda? Tu docieramy do znacznie szerszego aspektu kultury jedzenia w Polsce.  Niestety zmiany muszą zajść nie tylko w naszych domach, ale także wyżej. Regularne posiłki poprawiają nasze zdrowie, im jesteśmy zdrowsi tym lepiej i wydajniej pracujemy. Właśnie z tego powodu pracodawcy powinni zadbać o to, aby każdy pracownik miał przerwę na obiad, mógł spokojnie zjeść podgrzany w biurowej kuchni posiłek. To nie wymaga wielkiego wysiłku!

Tymczasem 28,6% respondentów Homo Homini nie je w pracy, bo nie ma czasu, zaś 12,3% dlatego, że nikt innych tego nie robi.

Bardzo niepokoi mnie także, że tylko 29,7% ankietowanych stwierdziło, że chciałoby się w pracy odżywiać zdrowo (jednocześnie 90% ma świadomość wpływu żywienia na zdrowie i  koncentrację). Hop hop z resztą?

Przeczytaj więcej o organizacji zdrowej diety:

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!
Zaczynasz dietę? Zobacz sprzęt kuchenny, który pomaga zdrowo gotować! [LISTA]
Tortilla z kurczakiem/indykiem, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym [PRZEPIS]

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.