Ten makaron z kurkami ma naprawdę głęboki smak i aromat, a do tego przygotujecie go w 15 minut. Udany!
Makaron z kurkami, szpinakiem i kindziukiem w sosie serowym: przepis
Składniki:
- 300 g kurek – 4 garści
- 2 łyżki startego sera długodojrzewającego (u mnie Stary Olęder z Biedronki)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 garści świeżego szpinaku baby
- 1 cebula
- 10 małych plasterków kindziuka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g makaronu pełnoziarnistego wstążki
Przygotowanie:
- Kurki umyć pod zimną wodą.
- Cebulę obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę, wrzucić kurki – dusić około 5 minut.
- W międzyczasie nastawić makaron do gotowania w lekko osolonej wodzie.
- Kindziuk pokroić na pół-plasterki, dodać do kurek.
- Na patelnię wrzucić straty ser długodojrzewający, dodać śmietanę i szpinak. Poczekać aż szpinak zwiędnie. Całość przyprawić pieprzem.
- Na patelnię wrzucić ugotowany al dente makaron, wymieszać dokładnie z sosem.
- Na koniec danie należy jeszcze posolić. Kurek nie wolno solić od razu na początku, bo staną się twarde i gorzkie.
Zostaw komentarz