Razem z fantastyczną ekipą znanych blogerów i Przyjaciółką z Kalifornii przygotowaliśmy dla Was unikalną publikację!
To ebook „Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii”, który zawiera komplety plan posiłków do zabrania na wynos, do lunchboxa na 5 roboczych dni tygodnia. Plan obejmuje drugie śniadanie i lunch.
Zapraszamy cię na lunch! 🙂
Link do pobrania ebooka: https://goo.gl/SCWrhu
Jako dietetyk objęłam ebooka opieką merytoryczną, ale także przygotowałam specjalnie dla Was mega przepisy do dnia „smaki dietetyka”.
Pracując nad ebookiem stawialiśmy na zasadę zero kompromisów! Ma być nie tylko zdrowo, ale także smacznie i wygodnie! No kochani – plan zrealizowaliśmy na 150% 🙂 .
Każdy przepis rozpisany jest tak, aby gotowanie nie stwarzało wam żadnego problemu organizacyjnego. Czynności podzieliśmy na te, które trzeba wykonać dzień wcześniej i te, które trzeba zrobić rano (błyskawicznie!).
Zdrowy lunch – INFOGRAFIKA – LUNCH IDEALNY
Z całych sił zachęcamy Cię, byś spróbowała/spróbował samodzielnego przygotowywania posiłków na wynos. Wierzymy, że z naszym e-bookiem uda Ci się raz na zawsze zmienić podejście do gotowania. Pamiętaj, że nawet najbardziej zajęte osoby i ich rodziny powinny jeść zdrowo.
Obiecujemy, że przygotowując posiłki z naszego planu nie spędzisz w kuchni więcej czasu niż potrzebujesz na przygotowanie mrożonego, gotowego dania, a już na pewno zajmie to mniej niż oczekiwanie na danie zamówione z dostawą do domu
W naszym planie nie ma miejsca na improwizację. Każda czynności ma swój czas i miejsce. Eksperymentowanie radzimy zostawić na weekend. Szybkie gotowanie, dbałość o logistykę to więcej czasu dla rodziny, który możecie poświęcić na wspólny relaks. Dodatkowo lepiej wykorzystujesz składniki, bo gotujesz dla większej grupy osób, mniej wyrzucasz i rzadziej stołujesz się na mieście. To zaś sprowadza się do ekstra gotówki w portfelu. Samodzielne gotowanie pozwala zaoszczędzić kilkaset złotych miesięcznie.
Zastosuj nasze TRIKI:
- Zanim rozpoczniesz gotowanie wyjmij z szafek i lodówki wszystko, czegoś będziesz potrzebować. Miej składniki pod ręką
- Jeśli chcesz ugotować makaron, czy kaszę nie czekaj na wrzącą wodę w garnku. Przegotuj wodę za pomocą czajnika elektrycznego.
- Nie bój się kupowania wygodnych produktów. Wiele z nich jest zdrowych i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Zawsze miej w kuchni: suszone owoce, mrożone warzywa i owoce, gotowy sos pomidorowy i pesto/hummus, umyte mieszanki sałat, mieszanki orzechów i pestek, warzywa w puszce (np. cieciorka, soczewica, kukurydza).
- Gotuj/piecz jednocześnie. Kiedy nastawiasz do gotowania np. brązowy ryż na ten sam garnek nałóż sitko do gotowania na parze i ugotuj na nim np. fasolkę szparagową. Mniej zmywania, dwa produkty ugotowane na raz. Tak samo możesz postępować piekąc.
- Nastawiaj sobie timer na kuchence, żeby co chwila nie zerkać na zegarek.
- Gdy zabierasz się do przygotowania dania, które wymaga pieczenia czy grillowania zacznij od rozgrzania piekarnika/grilla. Sprzęt osiągnie odpowiednią temperaturę w czasie, gdy Ty będziesz przyrządzać potrawę.
- Jeśli chcesz zawsze mieć pod ręką zdrową bazę na zupę poświęć wieczór na ugotowanie dużej porcji bulionu warzywnego, a następnie podziel go na mniejsze porcje i zamróź w kubeczkach.
- Nie siekaj warzyw ręcznie! Użyj do tego malaksera, być może warzywa nie będą pokrojone idealnie, ale za to w minutę.
- Zmywaj na bieżąco, a jeśli masz zmywarkę od razu wkładaj brudne naczynia do środka.
- Nie bój się prosić o pomoc, we dwoje szybciej i raźniej. Czas przeznaczony na gotowanie można wykorzystać na rozmowę.
- Nie bój się mikrofalówki, nie ma lepszego sprzętu, który w sytuacji awaryjnej pozwala na szybkie podgrzanie żywności.
Zostaw komentarz