Dieta promowana przez celebrytki, żony sportowców i osoby niezwiązane z żywieniem. Czy dieta rozdzielna, dieta niełączenia ma jakiekolwiek uzasadnienie fizjologiczne?
Dieta rozdzielna, niełączenia – zdrowotność, praktyczność, działanie
Zdrowotność
Duży napis na okładce książki głosi „Cała prawda o jedzeniu” i na tym rozmach „Nowoczesnej diety rozdzielnej” się kończy. W trakcie lektury treści nie zaznacie wiele, a tych kilka stron poświęconych opisowi tego sposobu żywienia przepełnionych jest błędnymi stwierdzeniami. Dieta rozdzielna pozbawiona jest bowiem podstaw naukowych. Człowiek jest istotą wszystkożerną i jego przewód pokarmowy dostosowany jest do trawienia różnorodnych produktów. Wszystkie enzymy trawienne mogą być wydzielane jednocześnie i nie zmniejsza to efektywności zarówno procesu trawienia jak i wchłaniania!
Polacy będą mieli problemy z realizacją założeń diety niełączenia, gdyż większość posiłków komponowana jest w naszych warunkach w oparciu o zasadę wręcz odwrotną. Tradycyjne dania polskie są zatem przeważnie przygotowywane poprzez wykorzystanie zakazanego w diecie rozdzielnej połączenia produktów białkowych z węglowodanowymi jak chociażby najprostsze kanapki z wędliną, czy serem, mięso z ziemniakami i jarzynami, makarony z dodatkami.
Same surowce często są na tyle złożone, że trudno w sposób oczywisty stwierdzić co w nich dominuje (np produkty strączkowe, szczególnie soja – połączenie węglowodanów, tłuszczy i białek). Dość niejednoznaczny jest też sam podział produktów na białkowe, węglowodanowe i neutralne. Nielogiczne wydaje nam się zaklasyfikowanie chociażby dużej grupy owoców, w tym soków owocowych do grupy białkowej. Dlaczego? Dla przykładu 200 ml soku pomarańczowego to 0,6 g białka, 0,1 g tłuszczu i aż 9,9 g węglowodanów!
W treści pojawiają się także zadziwiające błędy merytoryczne świadczące o tym, iż autorka nie posiada nawet podstawowej wiedzy żywieniowej. Możemy zatem przeczytać: „Białka, węglowodany i tłuszcze spożywaj tylko w małych ilościach”. To zadziwiające biorąc pod uwagę, iż żywność składa się właśnie z białek, węglowodanów i tłuszczów oraz wody. Czyżbyśmy zatem mieli przerzucić się na energię słoneczną lub kosmiczną? Z książki dowiemy się także, iż wolno nam jeść skrobię jedynie pełnoziarnistą. Skrobia jako związek chemiczny jest jedna, to produkty zbożowe mogą być produkowane z zastosowaniem pełnego lub oczyszczonego ziarna zbóż! Z niewyjaśnionych przyczyn (choć jesteśmy ich bardzo ciekawi)
Carolyn Humphries zaleca także rezygnację z borówek, śliwek, rabarbaru, świeżych owoców z pestkami, fasoli, soczewicy, orzeszków ziemnych, mrożonek, czy też sosu winegret. Pytamy po co? Przecież to smaczne i wartościowe odżywczo produkty. „Nowoczesna dieta rozdzielna” to w ¾ przepisy stworzone w oparciu o zasadę niełączenia, które służą do realizacji 28 dni przykładowych jadłospisów niskokalorycznych (ich wartość kaloryczna waha się od 1000-1500 kcal)
Dieta Dukana – opinia dietetyka
Praktyczność
Carolyn Humphries proponuje dietę składającą się z 5 posiłków dziennie, z czego co najmniej dwa (obiad i kolacja, niekiedy także przekąski) wymagają dłuższego niż 10 minutowego przygotowania. Choć spośród przepisów można wybrać zarówno te bardziej jak i mniej pracochłonne to generalnie jest to sposób żywienia, który wymaga czasu. Koszt wykonania jadłospisów szacujemy jako średni, z dostępnością większości produktów nie powinno być problemu, choć i tu znajdą się wyjątki.
Działanie
Dieta niełączenia zupełnie eliminuje z codziennych jadłospisów typowe dla Polaków dania, w tym większość naszych ukochanych kanapek, które mamy zwyczaj jadać kilka razy dziennie oraz wszelkiego rodzaju tradycyjne obiady. Sam ten fakt w większości przypadków sprawia, iż chcąc nie chcąc mocno zawężamy ilość spożywanych produktów, przez co obniżamy kaloryczność spożywanych w ciągu dnia produktów.
Dieta niełączenia jest dla nas po prostu trudna w realizacji i choć można ją zbilansować to rzadko się to udaje ze względu na obostrzenia jakie przed nami stawia. Na krótką metę przyniesie ona zatem efekt w postaci spadku wagi, ale większość z was szybko przerwie jej stosowanie ze względu na narastające poirytowania, zaś wtedy efekt jo-jo gwarantowany.
Dieta 1000 kcal – opinia dietetyka
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Na nic, najlepiej omijać tą książkę szerokim łukiem. Jeśli już chcecie do niej zajrzeć potraktujcie ją raczej jak książkę kucharską, być może uda wam się znaleźć coś smacznego dla siebie.
Ze względu na dość duże zagęszczenie rażących błędów merytorycznych odradzamy wam zarówno lekturę „Nowoczesnej diety rozdzielnej” jak i jej stosowanie.
Na podstawie książki „Nowoczesna dieta rozdzielna”, Carolyn Humphries wydawnictwo KLUB DLA CIEBIE.
Tekst opublikowany został w książce „Dieta albo cud. Test 42 diet” wydawnictwo Pro-Test (2009). Jestem autorką wszystkich testów diet, które powstały na potrzeby książki.
http://www.pro-test.pl/book/0,0/Sklep.html
Tomasz
Bzdury nie poparte badaniami naukowymi.