Dietetyk, dieta, odchudzanie

O MNIE

Nazywam się Barbara Dąbrowska-Górska i jestem dietetykiem.

Barbara Dąbrowska-Górska – ZnanyLekarz.pl

Kilka słów o sobie zacznę typowo, ale szczerze i zgodnie z prawdą. Jestem dietetykiem z pasji, moja droga życiowa od początku dążyła w tym kierunku. Dietetyka jest dla mnie połączeniem medycyny, biologii i psychologii w jednym, a jednocześnie niezwykle dynamiczną, potrzebną i użyteczną dziedziną wiedzy.

Jestem dietetykiem, który najpierw, słucha potem mówi. Uważam, że moim zadaniem jest przede wszystkim poprawa zdrowia moich Pacjentów i (często za tym idąca) normalizacja masy ciała. Największą nagrodą są dla mnie poprawiające się wyniki badań i uśmiechnięty Pacjent, który przyznaje, że: „Ta dieta Pani Basiu to jest smaczna i nawet głodna/głody nie jestem”. W pracy z ludźmi stawiam na realne założenia, bowiem chcę abyście zmieniali nawyki żywieniowe na stałe, a nie na chwilę: bo sukienka, bo bikini, bo ślub… Pod moją opieką będziesz w dobrych rękach i osiągniesz założony cel!

Pozwól, że spróbuję Cię przekonać, że zdrowa dieta może być: smaczna, szybka, prosta i niedroga!

Czasem zobaczycie mnie w telewizji lub usłyszycie w radiu.

W wolnych chwilach gotuję, a potem fotografuję to, co ugotowałam zanim zostanie zjedzone przez czające się za moimi plecami głodomory (partner i córka). Lubię słuchać dobrej muzyki elektronicznej (Kiasmos, Moderat, Bonobo). Z zapartym tchem oglądam snookera, szczególnie, kiedy gra Mark Selby ;-).

Barbara Dąbrowska dietetyk

CZYM SIĘ ZAJMUJĘ?

Większość moich Pacjentów zaczyna spotkanie od stwierdzenia: „Jak schudnąć!?”. Pomogę w osiągnięciu optymalnej masy ciała. Dieta odchudzająca to nie wszystko. Moim celem nie jest „piorunujący” spadek wagi, ale znalezienie realnych rozwiązań, które pozwalają zmienić nawyki żywieniowe na stałe. Czasem będę zatem stopować Wasze zamiary, a innym razem zmotywuję mocno do działania. Pod moją opieką nie zaznasz rygorystycznej diety, ani bezsensownego wykluczania węglowodanów /tłuszczów /glutenu /mleka / warzyw psiankowatych*. Wspólnie znajdziemy Twoją, indywidualną drogą do zdrowej diety.

*wybierz, co akurat modne.

Prowadzę dietoterapię w następujących przypadkach:

  • cukrzyca typu I i cukrzyca typu II,
  • niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto,
  • insulinooporności (także przy PCO – zespole policystycznych jajników)
  • chorobach układu krążenia (w tym nadciśnienie i podwyższone stężenie cholesterolu- tzw. hiperlipidemia),
  • zespole jelita nadwrażliwego (IBS),
  • chorobie Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
  • chorobach wątroby, zapaleniu woreczka żółciowego, kamicy żółciowa,
  • niewydolności nerek, kamicy nerkowej,
  • dnie moczanowej,
  • zapaleniu trzustki,
  • chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • refluksie żołądkowo-przełykowym i dwunastniczo-żołądkowym,
  • alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • niedokrwistości,
  • celiakii,
  • osteoporozie,
  • poprawie jakości życia w trakcie intensywnej terapii nowotworu

oraz wszystkich innych schorzeniach, w terapii których może pomóc prawidłowo zbilansowana dieta.

Prowadząc szkolenia, wykłady, czy warsztaty staram się jak najintensywniej aktywować uczestników, tak, aby zapamiętali jak najwięcej i wynieśli cenne dla siebie informacje. Często korzystam z metody „caste study”, analiza przypadków.

Przykładowe tematy warsztatów:

  • Żywienie niemowląt w pierwszym roku życia.
  • Zdrowe żywienie przedszkolaka.
  • Jak czytać opakowania produktów spożywczych?
  • Jak zmieniają się potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży i mam karmiących piersią?
  • Dieta wspomagająca w treningu rekreacyjnym.
  • Jak jeść w biurze? Strategia żywieniowa dla pracowników biurowych.

Realizuję szeroki zakres zleceń dla firm, które powiązane są ze zdrowym żywieniem. Przykładowe formy współpracy:

  1. Udział w konferencji prasowej jako ekspert dietetyk.
  2. Udział w żywieniowych akcjach edukacyjnych.
  3. Napisanie artykułu eksperckiego.
  4. Eksperckie wystąpienia w mediach (radio, telewizja).
  5. Artykuł sponsorowany z product placement na blogu.
  6. Recenzja książki na blogu.
  7. Test produktu na blogu.
  8. Zorganizowanie konkursu na blogu/fanpage FB.
  9. Banner na stronie blogowej.
  10. Inne, niestandardowe formy współpracy.

Jako ekspert, dietetyk wypowiadam się z mediach, udzielam konsultacji w prasie. Byłam gościem/pomagałam w tworzeniu tekstów między innymi w:

  • „Dzień dobry TVN”
  • „Pytaniu na śniadanie”
  • Czwórce Polskie Radio
  • „Elle”
  • „Men’s Health”
  • „Cosmopolitan”

Na co dzień pracuję w wydawnictwie Edipresse, gdzie jestem redaktor prowadzącą serwisu ilewazy.pl oraz redaktorką działu Dieta polki.pl.

MOJA DROGA ZAWODOWA

2007

Kończę studia 🙂

Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ze specjalizacją w zakresie żywienia człowieka. Solidna wiedza dała mi podstawy, aby zacząć pracę z Pacjentem. Pierwsze doświadczenia zdobywałam już w trakcie studiów w jednej z dwóch (tak, wtedy były tylko dwie) topowych poradni dietetycznych.

2007

Powstaje Dietosfera

Najważniejszą „szkołą” była dla mnie praca w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera, którą jako współwłaściciel tworzyłam przez 6 lat. Wspaniali ludzie, nowe pomysły, Pacjenci, z którymi do dziś mam kontakt.

2009

Wydajemy "Dieta albo cud. Test 42 diet"

W 2009 roku będąc w ciąży z moją Córką Hanią piszę recenzje diet do książki „Dieta albo cud. Test 42 diet”. Razem z Magdą Jarzynką-Jendrzejewską i Ewą Sypnik-Pogorzelską, we współpracy z fundacją PRO-TEST, poddajemy wnikliwej analizie działanie 42 najpopularniejszych diet odchudzających. Efekty możecie przeczytać na stronach książki.

*więcej o moich książkach poniżej

2012

Wydajemy "Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu"

Nasi Pacjenci często przychodzą z zapisanymi zeszytami, pełnymi notatek „z życia diety”. Rodzi się pomysł na wydanie „Dziennika diety”, narzędzia, które ma ułatwić zapiski. „Dziennik diety. szczuplej dzień po dniu” poza miejscem na notatki zawiera także szereg wskazówek dotyczących zdrowego żywienia, informacji o żywności, zamienników kalorycznych dań.

*więcej o moich książkach poniżej.

2012

Zakładam bloga kulinarno-dietetycznego

Z dość nieoczekiwanej pasji do fotografii powstaje blog kulinarno-żywieniowy lunchblog.pl na którym pojawiają się przepisy na dania na wynos, do lunchboxa opatrzone moimi zdjęciami. Z czasem blog przyjmuje formę bardziej edukacyjną. Obecnie lunchblog.pl nie istnieje, ale wszystkie wpisy możecie przeczytać w zakładce „Blog”.

2013

Otwieram własną poradnię

Rozpoczynam pracę pod własnym „szyldem” barbaradabrowska.pl. Przyjmuję i prowadzę Pacjentów w warszawskich poradniach, jestem ekspertem kampanii edukacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”, szkolę z żywienia dzieci oraz diagnostyki genetycznej niezbędnej w żywieniu. Nieustannie się rozwijam.

Od 2016 roku w wydawnictwie Edipresse prowadzę popularny serwis ilewazy.pl.

MOJE KSIĄŻKI

Jestem współautorką dwóch książek o tematyce dietetycznej/żywieniowej. Zapraszam do ich lektury.