O mnie

Nazywam się Barbara Dąbrowska-Górska i jestem dietetykiem

Barbara Dąbrowska-Górska – ZnanyLekarz.pl

Jestem dietetykiem, który najpierw słucha, potem mówi. Współpraca ze mną to obszar wolny od ocen i zero-jedynkowych, restrykcyjnych rozwiązań. Głęboko wierzę w to, że każde, nawet najmniejsze działanie na rzecz zdrowia ma znaczenie, dlatego pracuję metodą małych, ale realnych kroków.

Stworzyłam Pozytywną Dietetykę. To idea, która jest wyrazem buntu wobec kultury diet, pseudonauki i wartościowania człowieka w oparciu o wygląd. Moim zadaniem jest wspierać Cię w poprawie relacji z jedzeniem i pokazać, że można jeść zdrowo, smacznie, prosto – bez udziwnień i diet cud.

Stawiam na edukację żywieniową i dietetykę opartą na dowodach. Jestem empatyczna, ale przede wszystkim pomagam obrócić zamiary w czyn. Uważam, że nie musisz kochać siebie (ale możesz spróbować), wystarczy, że będziesz szanować swoje ciało.

Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka (SGGW), ze specjalizacją w zakresie żywienie człowieka. Pomagam nie tylko w czasie odchudzania, zajmuję się także dietą w Hashimoto, dietą w insulinooporności czy dietą FODMAP.

Równowagę psychiczną przywraca mi huśtawka, medytacja i joga. Od zawsze towarzyszy mi muzyka elektroniczna, uwielbiam wszystko, co pachnie kokosem. Z zapartym tchem oglądam snookera, szczególnie, gdy gra Mark Selby. Chcesz poznać mnie z innej strony? Przeczytaj moją historię!

Ważne linki:

Oferta |Dieta online |Sklep | Blog

Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka
Podpis Barbara Dąbrowska-Górska

Moją misją jest pokazać Ci, że możesz zmieniać nawyki żywieniowe z szacunkiem dla ciała, bez opresji i zakazów. Wiem, że wszystko, czego potrzebujesz do zmiany masz już w sobie.

Ja pomogę Ci to odnaleźć.

UMÓW WIZYTĘ

Czym się zajmuję?

Pomagam odzyskać ciało, w którym czujesz się dobrze i jesteś sobą. Jednak sama masa ciała jest dla mnie tylko informacją. Nikogo nie oceniam na podstawie wskazań wagi. Mam świadomość, że dieta odchudzająca to nie wszystko, to ułamek pracy w czasie odchudzania. Moim celem nie jest zapewnienie „piorunującego” spadku masy ciała, ale znalezienie realnych rozwiązań, które pozwalają zmienić nawyki żywieniowe na stałe. Dlatego stawiam na edukację żywieniową, tak, aby wszystko, co robimy było zrozumiałe. W swojej pracy stosuję także techniki psychodietetyczne, które pozwalają budować zdrowe relacje z jedzenie. Pod moją opieką nie zaznasz rygorystycznej diety, ani bezsensownego wykluczania węglowodanów /tłuszczów /glutenu /mleka*. Wspólnie znajdziemy Twoją, indywidualną drogą do zdrowej diety.

Przeczytaj więcej o odchudzaniu.

*wybierz, co akurat modne.

Dieta online to obecnie najpopularniejsza i najczęściej wybierana metoda współpracy ze mną. Konsultacje przez internet to wygodna forma spotkań, która nie odbiega jakością od spotkań osobistych. Pracę rozpoczynamy od godzinnej konsultacji online, której kontynuacją są programy żywieniowe:

Dowiedz się więcej o diecie online.

W moim sklepie internetowym kupisz gotowe jadłospisy dietetyczne, które opracowałam z myślą o wszystkich, którzy nie potrzebują dużej indywidualizacji diety. Stawiam na proste w realizacji, ludzkie menu oraz obszerne wskazówki.

W sklepie znajdziecie także e-booki o zdrowej diecie, z przepisami czy o tematyce psychodietetycznej. Zwróć uwagę na e-book „Metamorfoza zupy”, który pokazuje unikalną metodę planowania posiłków dla całej rodziny. To moje ukochane, e-bookowe „dziecko”.

Dietoterapia, czyli wspomaganie leczenia dietą, a przede wszystkim zdrowienia powinna być stałym elementem w terapii każdej choroby. Odpowiednio dobrana dieta dodaj sił fizycznych i psychicznych oraz ułatwia przejście przez trudny czas. Prowadzę dietoterapię w następujących jednostkach chorobowych:

  • cukrzyca typu I i cukrzyca typu II,
  • niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto,
  • insulinooporność,
  • choroby układu krążenia (w tym nadciśnienie i podwyższone stężenie cholesterolu- tzw. hiperlipidemia),
  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • choroby wątroby, zapalenie woreczka żółciowego, kamica żółciowa,
  • dna moczanowa.
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • refluks żołądkowo-przełykowy i dwunastniczo-żołądkowy,
  • alergia i nietolerancja pokarmowa,
  • niedokrwistość (anemia),
  • celiakia,
  • osteoporoza,
  • poprawa jakości życia w trakcie intensywnej terapii nowotworu oraz wszystkich innych schorzeniach, w terapii których może pomóc prawidłowo zbilansowana dieta.

Prowadzę szkolenia, wykłady, warsztaty dla firm i placówek edukacyjnych. Staram się jak najintensywniej aktywować uczestników, tak, aby zapamiętali jak najwięcej i wynieśli cenne dla siebie informacje. Często korzystam z metody „caste study” – analiza przypadków, które najlepiej pokazuje praktyczne rozwiązania.

Więcej informacji na stronie dietetyk dla firm.

Przykładowe tematy warsztatów:

  • Jak jeść w biurze? Strategia żywieniowa dla pracowników biurowych.
  • Jak czytać opakowania produktów spożywczych?
  • Jak zmieniają się potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży i mam karmiących piersią?
  • Dieta wspomagająca w treningu rekreacyjnym.
  • Żywienie niemowląt w pierwszym roku życia.
  • Zdrowe żywienie przedszkolaka.

Współpracę z Klientem biznesowym rozpoczynam od osobistego spotkania, na którym ustalamy cel i zakres działań dostosowany do Państwa potrzeb. Jestem otwarta na ciekawe, nietypowe propozycje. Na podstawie swoich doświadczeń sugeruję najefektywniejsze metody pracy. Moją domeną jest przekazywanie fachowej wiedzy w przystępny sposób, zrozumiały dla każdego.

Przykładowe formy współpracy:

  1. Udział w konferencji prasowej jako ekspert dietetyk.
  2. Udział w żywieniowych akcjach edukacyjnych.
  3. Napisanie artykułu eksperckiego.
  4. Eksperckie wystąpienia w mediach (radio, telewizja).
  5. Artykuł sponsorowany z product placement na blogu.
  6. Recenzja książki na blogu.
  7. Test produktu na blogu.
  8. Zorganizowanie konkursu na blogu/fanpage FB.
  9. Banner na stronie blogowej.
  10. Inne, niestandardowe formy współpracy.

Dowiedz się więcej i zapytaj o wycenę w dziale dietetyk dla firm.

Jako ekspert, dietetyk wypowiadam się w mediach, udzielam konsultacji w prasie. Byłam gościem/pomagałam w tworzeniu tekstów między innymi w:

Przez 3 lata w wydawnictwie Edipresse pracowałam, jako redaktorka prowadząca serwisu ilewazy.pl oraz redaktorka działu Dieta polki.pl.

Moja droga zawodowa

Moja droga zawodowa

2020
2020

Konsultacje w 100% online

Pandemia sprawia, że robię to, o czym myślałam od dawna. Moją działalność przenoszę do świata online. Powstaje sklep internetowy, w którym możecie kupić gotowe jadłospisy i e-booki. Rozszerzam ofertę związaną z dietą online i konsultacjami przy pomocy komunikatorów.

2018
2018

Powstaje Pozytywna Dietetyka

Rozpoczynam rewolucję i tworzę Pozytywną Dietetykę. To nurt, który pozwala:

  • budować dobrą relację z jedzeniem i ciałem,
  • jeść ciesząc się smakiem,
  • szanować swoje potrzeby!

Pozytywna Dietetyka jest wyrazem mojego buntu wobec rygorystycznych diet i obsesji piękna! Poznaj 10 zasad Pozytywnej Dietetyki i dołącz do mojej pozytywnej rewolucji.

2013
2013

Otwieram własną poradnię

Rozpoczynam pracę pod własnym „szyldem” barbaradabrowska.pl. Podopiecznymi zajmuję się osobiście w Warszawie, ale pracuję głównie przy pomocy konsultacji online. Jestem ekspertem kampanii edukacyjnej “Przyjaciółka z Kalifornii”, szkolę z żywienia dzieci oraz diagnostyki genetycznej niezbędnej w żywieniu. Nieustannie się rozwijam. Od 2016 do 2020 roku w wydawnictwie Edipresse prowadzę popularny serwis ilewazy.pl, a także jestem redaktorką działu Dieta i fitness największego portalu kobiecego polki.pl.

2012
2012

Zakładam bloga kulinarno-dietetycznego

Z dość nieoczekiwanej pasji do fotografii powstaje blog dietetyka, kulinarno-żywieniowy lunchblog.pl na którym pojawiają się przepisy na dania na wynos, do lunchboxa opatrzone moimi zdjęciami. Z czasem blog przyjmuje formę bardziej edukacyjną. Obecnie lunchblog.pl nie istnieje, ale wszystkie wpisy możecie przeczytać w zakładce Blog.

2012

Wydajemy „Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu”

Nasi Pacjenci często przychodzą z zapisanymi zeszytami, pełnymi notatek „z życia diety”. Rodzi się pomysł na wydanie “Dziennika diety”, narzędzia, które ma ułatwić zapiski. „Dziennik diety. szczuplej dzień po dniu”poza miejscem na notatki zawiera także szereg wskazówek dotyczących zdrowego żywienia, informacji o żywności, zamienników kalorycznych dań.

*więcej o moich książkach poniżej.

2009
2009

Wydajemy „Dieta albo cud. Test 42 diet”

W 2009 roku, będąc w ciąży z moją Córką Hanią, piszę recenzje diet do książki „Dieta albo cud. Test 42 diet”. Razem z Magdą Jarzynką-Jendrzejewską i Ewą Sypnik-Pogorzelską, we współpracy z fundacją PRO-TEST, poddajemy wnikliwej analizie działanie 42 najpopularniejsze diety odchudzające. Efekty możecie przeczytać na stronach książki.

*więcej o moich książkach poniżej

2007
2007

Powstaje Dietosfera

Najważniejszą „szkołą” była dla mnie praca w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera, którą jako współwłaściciel tworzyłam przez 6 lat. Wspaniali ludzie, nowe pomysły, Pacjenci, z którymi do dziś mam kontakt.

2007

Kończę studia

Ukończyłam Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ze specjalizacją w zakresie żywienia człowieka. Solidna wiedza dała mi podstawy, aby zacząć pracę z Pacjentem. Pierwsze doświadczenia zdobywałam już w trakcie studiów w jednej z dwóch (tak, wtedy były tylko dwie) topowych poradni dietetycznych.

Moje książki

Jestem współautorką dwóch książek o tematyce dietetycznej/żywieniowej. Zapraszam do ich lektury.