Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 3 lata temu
Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem w pojemniku na wynos.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem i dodatkiem garam masala to idealny sposób na rozgrzewający posiłek jesienią. Zobacz przepis!

Zupa kalafiorowa z egzotycznym akcentem

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • czarny sezam do posypania

Koktajle odchudzające – 5 prostych przepisów

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Całość podsmażać chwilę, warzywa posypać curry.
  5. Warzywa przełożyć do lekko wrzącego bulionu – gotować około 20 minut do miękkości.
  6. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać posypane prażonym czarnym sezamem (może być zwykły).

Metamorfoza zupy banner poziomy

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.